El a mai declarat că va exista o limită de detenţie de şase luni pentru majoritatea imigranţilor. O decizie finală va fi luată în acest sens de Parlamentului European şi statele membre.
Acordul a fost propus şi prelucrat de preşedenţia slovenă împreună cu membri ai Comisiei Europene şi a i parlamentului, însă a întâmpinat rezistenţă din partea unor grupuri din Parlamentul European. Grupul Socialist a refuzat să îşi dea acordul, menţionând că nu este de acord cu anumiţi termeni.
?Avem rezerve serioase în privinţa a numeroase aspecte ale textului, în principal aupra duratei de timp în care imigranţii pot fi ţinuţi în detenţie? a spus parlamentarul european Martine Roure, care aluat parte la discuţiile de la Strasbourg de miercuri.
În prezent limita de detenţie variază de la stat la stat, în timp ce în Franţa ea este de 30 de zile, în alte ţări precum Malta ea poate ajunge la 18 luni, iar în marea Britanie nu există o limită. Socialiştii consideră ca aceste durate sunt foare mari, ei dorind să se se stabilească limite inferioare, cu un maxim de 6 luni.
Situaţia imigranţilor în uniune a devenit un punct extrem de sensibil pe agenda parlamentarilor. În ţări precum Germania, susţinătorii acordului se plâng de faptul că dacă un imigrant are nevoie de îngrijiri medicale, medicii din spitale sunt obligaţi să anunţe autorităţile. Astfel că mulţi imigranţi nu mai apelează la medici. În Franţa, un imigrant a murit după ce s-a aruncat în râul Marne, încercând să fugă de autorităţi. Situaţiile de acest gen au generat proteste şi manifestaţii pentru acordarea mai multor drepturi pentru imigranţi şi închiderea centrelor de detenţie.
Antena3.ro