Antena 3 CNN Externe UE ordonă României: cheltuiţi 8 milioane de euro pe zi!

UE ordonă României: cheltuiţi 8 milioane de euro pe zi!

2 minute de citit Publicat la 11:27 11 Aug 2008 Modificat la 11:27 11 Aug 2008
UE ordonă României: cheltuiţi 8 milioane de euro pe zi!
Fondurile structurale în valoare de 32 de miliarde de euro acordate Bucureştiului în ultimii şapte ani în sprijinul creşterii economice, creării de locuri de muncă şi coeziunii economice vor sfârşi prin a finanţa corupţia şi birocraţia, în lipsa unui control suficient, scrie, în ediţia de luni, Il Giornale.

Baierele pungii UE s-au deschis încă de la data istoricei aderări la UE, acel 1 ianuarie 2007 care face în prezent obiectul unor discuţii şi polemici privind extinderea spre Est. A existat o clauză specială: dintre aceste fonduri, cel puţin ''8,5 milioane de euro trebuie cheltuiţi în fiecare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica'', specifică regulamentele publicate în Gazeta Oficială a UE.

''Agricultură şi dezvoltare rurală, cercetare şi dezvoltare tehnologică, informatizarea societăţii, transporturi, energie, protejarea mediului şi prevenirea riscului, turism, cultură, relansare urbană şi rurală, sprijin pentru companii şi întreprinzători, acces la locuri de muncă stabile, includere socială şi pentru persoanele dezavantajate, dezvoltarea capitalului uman, investiţii în infrastructura sanitară şi a educaţiei, promovarea de parteneriate economice'', se arată în document.

Nu există subiect în România care să nu merite o amplă relansare, fiind vorba de 14 sectoare care corespund tot atâtor rubrici de cheltuieli valabile pentru ''vechii cetăţeni'' şi fondatori/ ai UE, subliniază ziarul italian. Toate acestea în condiţiile în care Parlamentul European, Comisia şi Consiliul au fost gata să aloce 650 milioane de euro suplimentare între 2007 şi 2008 României şi Bulgariei, ''în scopul asigurării că ambele state vor avea un bilanţ pozitiv în primii ani de după aderare'', a explicat Dalia Grybauskaité, comisarul european pentru programare financiară şi buget.

Rămâne însă o ''mică problemă'', deloc neînsemnată, potrivit Il Giornale, pentru generoşii administratori europeni: starea de sănătate a aparatelor statale care se pregătesc să repartizeze banii, 10 miliarde de euro după vertiginoasele planuri de extindere spre Est. Il Giornale aminteşte raportul Transparency International, conform căruia tocmai România rămâne cea mai coruptă ţară din UE, a patra din Europa, la acelaşi nivel cu Ghana.

De-a dreptul ''dramatică'' este şi situaţia partidelor politice, a Parlamentului şi sistemului judiciar. La un an după triumfala intrare în clubul european, numărul românilor care au declarat că sunt obligaţi să plătească mită a urcat de la 20% la 33%. Mita priveşte preponderent funcţionarea serviciilor sanitare, dar şi administraţia locală şi chiar poliţia. Numai un român din trei crede că fenomenul corupţiei se va putea reduce pe viitor, eventual datorită eforturilor în cadru comunitar, aminteşte ziarul italian.

În luna iunie, Comisia Europeană lua act de progrese, dar preciza că mai sunt multe de făcut pentru reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Ea a precizat că executivul comunitar va continua să monitorizeze şi agricultura şi utilizarea fondurilor, precum şi securitatea alimentară şi aeriană.

De la Bruxelles totul lăsa să se prefigureze o ''congelare'' a ajutoarelor. Lucru care s-a întâmplat numai în cazul Bulgariei.

Agerpres

×
TOP articole
x close