Ferran Tarradellas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că, deşi UE urmăreşte livrările de gaze ruseşti în Europa, este vorba "în principiu, de o problemă între Rusia şi Ucraina". Acesta a fost răspunsul UE la apelul adresat de Gazprom, care a cerut Uniunii Europene să supravegheze tranzitul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei.
Cele două părţi "trebuie să se asigure că gazele cumpărate de Europa ajung în Europa şi acest lucru îl urmărim", a spus el. "Este o problemă bilaterală şi trebuie rezolvată de cele două părţi", a menţionat Tarradellas.
Un purtător de cuvânt al preşedinţiei cehe a UE a reamintit, la rândul său, că nu există niciun sistem independent care să permită măsurarea volumului de gaze care tranzitează teritoriul ucrainean.
Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom, a declarat că observatorii angajaţi de grupul rusesc nu au acces la sistemele de măsurare a presiunii de la staţiile de pompare ucrainene şi că a adresat Comisiei Europene o scrisoare în care propune ca aceasta "să supravegheze volumul de gaze care tranzitează Ucraina".
"Nu ne vom angaja într-o mediere. Situaţia este extrem de opacă şi există informaţii contradictorii privind problema responsabilităţilor", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe, adăugând că "este necesar un sistem de măsurare mai eficient, nu numai la graniţa UE, ci şi între Rusia şi Ucraina".
Kievul a fost acuzat de Gazprom că a sustras, în ultimele 24 de ore, 25 de milioane de metri cubi de gaze naturale care tranzitează reţelele ucrainene, dar sunt destinate diferitelor ţări membre UE.
Rusia a întrerupt joi aprovizionarea cu gaze naturale a Ucrainei, în lipsa unui acord bilateral privind preţul de livrare pentru 2009 şi plata datoriilor ucrainene.
Polonia, România şi Bulgaria au anunţat deja o reducere a volumului de gaze naturale ruse livrate via Ucraina.
Antena3.ro