Antena 3 CNN Externe UE nu amână ieftinirea roamingului

UE nu amână ieftinirea roamingului

UE nu amână ieftinirea roamingului
12 Apr 2007   •   13:23

Comisia de Industrie, Cercetare şi Energie a Parlamentului European a votat joi, la Bruxelles, cu o largă majoritate, reglementarea europeană privind reducerea cu 70 % a cheltuielilor de roaming începând din vara anului 2007, dar fără amendamentul propus de parlamentarul european din Grupul Socialiştilor Europeni Katerina Batzeli cu privire la derogarea României şi Bulgariei de la prevederile reglementării privind reducerea tarifelor de roaming. Parlamentarul elen susţinea că România şi Bulgaria ar trebui să implementeze noile norme abia peste doi ani întrucât piaţa lor de telefonie mobilă este imatură şi are nevoie de investiţii în dezvoltarea reţelelor.

Raportul iniţial, întocmit de popularul austriac Paul Rubig, nu conţinea o asemenea prevedere, dar textul său a fost amendat, la 21 martie, de Comisia pentru Afaceri Economice şi Financiare /ECON/ a Parlamentului European, la propunerea europarlamentarului socialist grec Katarina Batzeli. Ea a susţinut că România şi Bulgaria ar trebui să implementeze noile norme abia peste doi ani întrucât piaţa lor de telefonie mobilă este imatură şi are nevoie de investiţii în dezvoltarea reţelelor.

?Această derogare nu este justificată deoarece, de peste 12 ani, avem o piaţă şi o infrastructură de telefonie mobilă în România cu peste 15 milioane de utilizatori, din care 2 milioane utilizatori de roaming?, a afirmat europarlamentarul român Silvia Ciornei.

Aceasta a mai precizat că ?excluderea, chiar şi temporară a României şi Bulgariei de la aplicarea acestui Regulament ar însemna un tratament diferenţiat al operatorilor de telefonie mobilă, respectiv al utilizatorilor de servicii roaming din UE-25 faţă de români şi bulgari, care ar aduce atingere obiectivului de creare a unei pieţe unice în domeniu, liberei competiţii şi egalităţii în drepturi a cetăţenilor europeni?.

Prin reducerea cheltuielilor legate de folosirea telefoanelor mobile în afara spaţiului naţional în care este înregistrat aparatul, se urmăreşte diminuarea diferenţelor nejustificat de mari dintre costul convorbirilor internaţionale din UE şi al celor interne, stimularea concurenţei dintre furnizorii serviciilor de telefonie şi asigurarea unei mai mari transparenţe în privinţa preţurilor percepute.

Rompres

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close