Pentru ca banii pe care ni-i dă UE să dea rod pe tarlaua ţăranilor, e cale lungă. Fermierii trebuie să se înarmeze cu nervi de oţel, pentru zecile de drumuri pe care le au de făcut între instituţii. Unde mai pui că nici funcţionarii nu ştiu prea multe. O seră de legume modernă, construită cu fonduri europene, presupune drumuri cu nemiluita. În prima fază: Un du-te-vino între primărie şi consiliul pentru avize de construcţie.
Pentru realizarea planului urbanistic general, trebuie contactat un arhitect. De aici încep cheltuielile. Un astfel de plan ajunge şi la 3000 de euro. Cine are nevoie de utilităţi, plăteşte. Ultimul hop este şi cel mai mare: avize de la 10 instituţii. Cu toate avizele în braţe, împreună cu studiul de fezabilitate şi planul de afaceri, ţăranul român cere finanţare prin Direcţia Pentru Dezvoltare Rurală.
Se mai adaugă cheltuielile pentru cadastru: 800 RON. Taxele la Consiliul Judeţean se ridică şi ele la 250 RON. Planul de afaceri şi studiul de fezabilitate se realizează cu ajutorul unei firme de consultanţă, care va percepe comision din finanţarea europeană. Finanţarea din fonduri europene este programată să înceapă în vară.
Antena 3