Marile case de comerț, precum Vitol, Glencore și Trafigura, precum și marile companii petroliere, precum Shell și Total, au încetat să mai tranzacționeze petrol rusesc pentru terțe părți, invocând sancțiunile UE, inclusiv restricțiile privind asigurările.
Achizițiile de țiței rusesc transportat pe mare de către companiile din UE și exportul acestuia către țări terțe sunt permise, iar în conformitate cu modificările aduse sancțiunilor impuse Rusiei, care au intrat în vigoare vineri, plățile legate de aceste transporturi nu vor fi interzise.
"În vederea evitării oricăror potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică din întreaga lume, UE a decis să extindă derogarea de la interdicție pentru a se angaja în tranzacții cu anumite entități deținute de stat în ceea ce privește tranzacțiile pentru produse agricole și transportul de petrol către țări terțe", a precizat UE într-un comunicat, potrivit Reuters.
Surse din casele de comerț au declarat că restricțiile UE ar fi dus la cumpărarea de petrol de către China și India prin intermediul unor comercianți privați mai mici, iar comerțul cu petrol rusesc ar fi migrat în zone gri.