Antena 3 CNN Externe UE - mediator între Rusia şi SUA

UE - mediator între Rusia şi SUA

UE - mediator între Rusia şi SUA
15 Mai 2007   •   08:49

Agendă încărcată în relaţiile dintre Rusia şi Occident. Ministrul german de externe soseşte marţi la Moscova într-o "misiune de salvare" a viitoarei întâlniri la nivel înalt Rusia - Uniunea Europeană, ameninţată de eşec. În capitala rusă se află şi secretarul de stat american, pentru discuţii care se anunţă la fel de dificile. Liderii Rusiei şi Uniunii Europene se întâlnesc joi şi vineri la Samara, pe fondul creşterii tensiunii dintre cele două părţi. Germania deţine preşedinţia Uniunii iar ministrul său de externe recunoaşte că discuţiile nu vor fi uşoare.

Cele mai importante dispute se referă la embargoul Rusiei asupra importurilor de carne din Polonia, întreruperea livrărilor de petrol rusesc pentru Lituania şi criza din relaţiile Moscovei cu Estonia. Ministrul german va încerca, la Moscova, să atenueze pe cât posibil divergenţele. Şefa diplomaţiei americane, Condoleezza Rice, se află şi ea în Rusia într-o misiune asemănătoare.

Preşedintele Vladimir Putin acuza recent Statele Unite că au relansat cursa înarmărilor prin intenţia de a amplasa scutul anti-rachetă în Europa de Est. Kremlinul este tot mai nemulţumit de extinderea NATO în estul Europei, criticile americane faţă de bilanţul democraţiei din Rusia şi planul de a acorda independenţă provinciei Kosovo.

Doamna Rice a respins, totuşi, chiar la sosire, ideea unui "nou război rece" între Moscova şi Washington. Poate ca un semn al climatului relaţiilor, vizita secretarului de stat a început departe de privirile ziariştilor, care n-au putut urmări decât trecerea convoiului oficial prin centrul oraşului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close