Antena 3 CNN Externe UE în alertă. Acord secret Chişinău-Moscova

UE în alertă. Acord secret Chişinău-Moscova

UE în alertă. Acord secret Chişinău-Moscova
24 Apr 2007   •   23:23

Republica Moldova stârneşte îngrijorare la Bruxelles. Lideri din cadrul Uniunii Europene sunt în alertă în urma informaţiilor conform cărora Chişinăul a încheiat un acord secret cu Moscova cu privire la viitorul provinciei separatiste Transnistria. Acordul secret, dezvăluit pentru prima dată de analistul Vladimir Socor, prevede revenirea Transnistriei la Republica Moldova, pe un model care ar acorda regiunii separatiste controlate de Rusia puterea de a bloca deciziile viitoare ale guvernului de la Chişinău şi ar menţine trupe ruseşti în Republica Moldova pe termen nedefinit.

Liderul de la Chişinău - Vladimir Voronin ar urma să recunoască guvernul separatist de la Tiraspol, să organizeze alegeri şi apoi să acorde 20% din locurile din parlament liderilor de la Tiraspol. Potrivit surselor citate de EUObserver, proiectul de reunificare mai prevede ca Rusia să îşi păstreze cei 1.300 de militari în Transnistria până când Moscova şi Chişinăul vor conveni că situaţia este suficient de stabilă pentru a permite plecarea lor.

Planul a fost negociat bilateral între apropiaţii lui Voronin şi autorităţile moscovite în ultimele 6 luni. Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost lăsate pe dinafară, în pofida statutului lor de observatori în aşa-numitul format multilateral ?5 + 2? de soluţionare a conflictului din regiune. Publicaţia EUObserver susţine că reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi o delegaţie americană se vor deplasa miercuri la Chişinău, pentru a-l chestiona pe Voronin în legătură cu acest subiect.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close