UPDATE: Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au adoptat vineri drept obiectiv obligatoriu dezvoltarea surselor regenerabile de energie, astfel încât acestea să reprezinte 20% din consumul total la nivelul Uniunii până în 2020, în scopul limitării încălzirii climatice, transmite AFP, citat de Rompres.
La Bruxelles a început, joi, summit-ul de primăvară al Uniunii Europene, primul după aderarea României şi Bulgariei. Principalul obiectiv este adoptarea unor măsuri împotriva încălzirii globale, mai ales prin dezvoltarea noilor surse de energie. Toţi membrii Uniunii Europene sunt de acord să reducă substanţial emanaţiile de gaze care produc efectul de seră şi încălzirea atmosferei. Germania, care deţine preşedinţia Uniunii, a propus, în acest scop, un obiectiv ambiţios. Ponderea surselor regenerabile în producţia de energie a Uniunii ar trebui să crească la 20% în anul 2020, faţă de 7% cât este în prezent.
Divergenţele au apărut la definirea surselor regenerabile: Franţa şi ţările baltice ar dori ca această categorie să includă şi energia nucleară, dar Germania şi multe alte state membre se opun. România a evitat să ia o poziţie oficială.
După dineul de lucru, cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că nu s-a ajuns la un acord dar a subliniat că speră să obţină un consens până la finalul discuţiilor. Pe de altă parte, Germania a primit aprobarea celorlalţi membri pentru redactarea declaraţiei solemne care va marca a 50-a aniversare a tratatului de la Roma, baza actualei Uniuni Europene. Declaraţia va fi dată publicităţii la 25 martie, la Berlin.
Antena 3