Antena 3 CNN Externe UE impune măsuri stricte pentru selecţia deşeurilor

UE impune măsuri stricte pentru selecţia deşeurilor

UE impune măsuri stricte pentru selecţia deşeurilor
27 Mai 2008   •   08:31

Statele membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, ar putea fi obligate să implementeze o procedură mult mai strictă de selecţie a deşeurilor. Măsura ar urma să fie aplicată în toate statele comunitare, cel târziu până în 2015, scriu jurnaliştii de la „Adevărul”. Scopul aceastei modificări legislative este de a utiliza cât mai eficient materialele ce pot fi recuperate, astfel încât să poată fi conservate resursele naturale. Pe de altă parte, măsura este considerată necesară şi pentru a preveni situaţii de criză a depozitării gunoaielor.

Iniţiativa poate fi respinsă însă de toate statele care nu au, în acest moment, un sistem eficient de recuperare şi reciclare a materialelor refolosibile. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe magazine şi supermarketuri din ţările membre au renunţat, la simpla recomandare a executivului comunitar, la pungile gratuite de plastic cu sigla magazinului care se acordau cumpărătorilor la ieşire şi au trecut la utilizarea celor ecologice.

State precum Luxemburg, Germania, Franţa, Belgia şi ţările nordice au deja un grad avansat de recuperare a materialelor reutilizabile din deşeuri. Ele au introdus o taxă verde chiar în preţul produselor, pentru ca aceia care le adună şi le dau la reciclat să poată fi plătiţi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close