Antena 3 CNN Externe UE este pregătită să sancţioneze unilateral Iranul

UE este pregătită să sancţioneze unilateral Iranul

UE este pregătită să sancţioneze unilateral Iranul
15 Mar 2010   •   18:24

Uniunea Europeană este pregătită să facă paşi unilaterali spre sancţiuni contra Iranului pentru programul său nuclear, declara ministrul francez de externe Bernard Kouchner .

Întrebat dacă există un consesns în cadrul UE pentru sancţiuni unilaterale, Kouchner a replicat că "în general, da, dar trebuie discutat despre ce fel de sancţiuni. Iar mai întâi ar trebui să dedicăm puterea noastră şi timpul pentru a adopta o rezoluţie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Consensul general este de asemenea să nu vizăm poporul, ci economia, sistemul bancar, asigurările şi permisele de călătorie pentru unele persoane" .
Kouchner participa în Finlanda la o întâlnire a miniştrilor de externe din UE, iar omologul său finlandez Alexander Stubb a subliniat că există un consens suficient în UE pentru sancţiuni unilaterale contra Iranului.
Acestea consideră primele declaraţie ale oficialilor europeni că blocul este pregătit pentru un asemenea pas în afara cadrului ONU.
Între timp însă ministrul de externe italian Franco Frattini arăta că UE este puţin probail să adopte o măsură înainte de câteva luni.
Surse diplomatice europene arătau că în UE nu ar exista un consens total, Suedia opunându-se.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close