Antena 3 CNN Externe UE a eliminat discret pregătirea împotriva schimbărilor climatice din lista sa de priorități. Unul dintre autorii Pactului Verde s-a angajat la o firmă de gaze

UE a eliminat discret pregătirea împotriva schimbărilor climatice din lista sa de priorități. Unul dintre autorii Pactului Verde s-a angajat la o firmă de gaze

UE a eliminat discret pregătirea împotriva schimbărilor climatice din lista sa de priorități. Unul dintre autorii Pactului Verde s-a angajat la o firmă de gaze
„Pregătirea UE pentru noile realități generate de schimbările climatice” a dispărut din lista de priorități politice pentru următorii cinci ani a liderilor blocului comunitar. Foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Iun 2024   •   06:02

Țările din Europa suferă din ce în ce mai intens consecințele schimbărilor climatice, pe măsură ce seceta, inundațiile, incendiile de vegetație și valurile de căldură devin mai grave și mai frecvente.

Cu toate acestea, un apel la "pregătirea UE pentru noile realități generate de schimbările climatice" a dispărut din lista de priorități politice pentru următorii cinci ani a liderilor blocului, relatează Politico.

În primăvara acestui an, Agenția Europeană de Mediu a constatat că bătrânul continent nu este pregătit pentru riscurile schimbărilor climatice și a lansat un avertisment în termeni duri.

Agenția de Mediu a Uniunii Europene anticipează "sute de mii de morți" în valurile de căldură

"Dacă nu se iau măsuri decisive acum, majoritatea riscurilor climatice identificate (...) ar putea atinge niveluri critice sau catastrofale până la sfârșitul acestui secol", a anticipat instituția.

Estimările acesteia arată că sute de mii de oameni riscă să moară pe continent din cauza valurilor de căldură.

Agenda strategică pentru 2024 - 2029 a liderilor europeni a inclus, în versiunile preelectorale, apelul la acțiune în contextul schimbărilor climatice. Potrivit Politico, Agenda este o listă a temelor prioritare pe care liderii politici le vor tratate în următorul mandat.

Apelul menționat a fost șters din versiunile ulterioare ale Agendei, inclusiv dintr-o variantă consultată de Politico pe 21 iunie.

Liderii UE intenționează să adopte agenda la Consiliul European de la Bruxelles.

Trebuie menționat că, înainte de alegerile pentru Parlamentul European, partidele din întregul spectru politic - de la Partidul Popular European la Verzi - au cerut Uniunii să se pregătească pentru încălzirea globală.

După rezultate care au profilat PPE în câștigător, dar au marcat și o ascensiune a forțelor naționale de extremă dreapta, diplomații și oficialii guvernelor naționale contactați de Politico au refuzat, în general, să comenteze modificările din agenda de priorități. 

O sursă diplomatică a explicat că apelul anterior la pregătirea pentru consecințele încălzirii globale a fost înlocuit cu referințe mai generale.

Agenda conține, de fapt, un apel la "protejarea cetățenilor și societăților împotriva diferitelor crize, inclusiv a dezastrelor naturale și a urgențelor sanitare".

"Mediul nostru natural se confruntă cu daune și perturbări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității. Dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii aduce oportunități și riscuri potențiale", se mai spune în documentul din 21 iunie, consultat de publicația citată.

Unul dintre autorii Green Deal s-a dus să lucreze la o firmă de distribuție a gazelor

Unul dintre arhitecții Green Deal - Pactul verde european - urmează să devină consilier al operatorului olandez de rețele de gaze Gasunie, scrie Politico.

Diederik Samsom se va alătura Consiliului de supraveghere al companiei la 1 iulie anul curent și este de așteptat să preia funcția de președinte al acestui organism.

Samsom a deținut, din 2019, un post de conducere în domeniul politicii climatice în cadrul Comisiei Europene.

Fost șef de cabinet al fostului responsabil UE în domeniul climatic, Frans Timmermans, Samsom a jucat un rol-cheie în elaborarea pachetului de legi prin care UE și-a propus să atingă pragul de emisii nete zero până în 2050.

Fostul oficial a fost întrebat de Politico în legătură cu decizia sa de a lucra pentru o firmă care activează în domeniul combustibililor fosili.

"Gasunie nu comercializează și nu deține nicio moleculă de gaz, însă are un rol esențial în furnizarea infrastructurii pentru accelerarea tranziției către un sistem de energie regenerabilă", a răspuns el.

Gasunie, care gestionează conductele de transport de gaze din Țările de Jos, a trecut recent la investiții în tehnologii bazate pe hidrogen, potrivit publicației citate.

Luna aceasta, compania de stat a fost însărcinată cu conectarea viitoarei rețele de hidrogen a țării cu Belgia și Germania.

În 2022, Gasunie a înființat un nou terminal plutitor pentru gaze naturale lichefiate, menit să susțină aprovizionarea cu gaze în Olanda, întreruptă de Rusia în contextul evenimentelor ce au urmat invaziei în Ucraina.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Patru pescari au murit după ce au băut dintr-o sticlă de pe fundul oceanului
x close