
Comisia Europeană anunţă lansarea, miercuri, a obiectivului Planului de Acţiune pentru Continentul AI, pentru ca Europa să devină lider mondial în domeniul inteligenţei artificiale, se arată într-un comunicat al executivului european, conform Agerpres.
Aşa cum a anunţat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în cadrul Summitului de Acţiune privind AI din februarie 2025 de la Paris, această iniţiativă ambiţioasă este menită să transforme industriile tradiţionale puternice ale Europei şi rezerva sa excepţională de talente în motoare puternice de inovare şi accelerare a AI-ului.
Cursa pentru leadership în AI este departe de a se fi încheiat. De la modele de bază de vârf la aplicaţii AI specializate, peisajul din UE este dinamic. Acesta este condus de cercetare, tehnologii emergente şi un ecosistem înfloritor de start-up-uri şi scaleup-uri, se arată în comunicatul Comisiei.
Planul de Acţiune pentru Continentul AI va stimula capacităţile de inovare în domeniu ale Uniunii Europene prin acţiuni şi politici axate pe cinci piloni principali: construirea unei infrastructuri de date şi de calcul bazate pe AI la scară largă, creşterea accesului la date de mari dimensiuni şi de înaltă calitate, dezvoltarea algoritmilor şi promovarea adoptării AI în sectoarele strategice ale UE, consolidarea competenţelor şi talentelor în domeniu şi simplificarea reglementărilor.
Astfel, Comisia Europeană va consolida infrastructura europeană de Inteligență Artificială şi de supercalcul cu o reţea de fabrici. 13 dintre aceste fabrici sunt deja instalate în jurul celor mai importante supercalculatoare din Europa. Acestea vor sprijini întreprinderile nou-înfiinţate, industria şi cercetătorii din domeniu din UE să dezvolte modele şi aplicaţii.
„După cum s-a anunţat în Busola pentru competitivitate, UE va contribui, de asemenea, la înfiinţarea de gigafabrici de Inteligență Artificială. Acestea vor fi facilităţi la scară largă echipate cu aproximativ 100.000 de cipuri AI de ultimă generaţie, de patru ori mai mult decât fabricile AI actuale. Acestea vor integra o putere de calcul masivă şi centre de date pentru a instrui şi a dezvolta modele complexe la o scară fără precedent. Gigafabricile vor conduce următorul val de modele de Inteligență Artificială de frontieră şi vor menţine autonomia strategică a UE în sectoarele industriale şi ştiinţifice critice, necesitând investiţii publice şi private. Astăzi este publicată o cerere de exprimare a interesului pentru consorţiile interesate”, se arată în comunicat.
Investiţiile private în gigafabrici vor fi stimulate în continuare prin intermediul InvestAI, care va mobiliza investiţii în valoare de 20 de miliarde de euro pentru până la cinci gigafabrici din întreaga Uniune.
Pentru a stimula investiţiile sectorului privat în capacitatea cloud şi în centrele de date, Comisia Europeană va propune, de asemenea, o lege privind dezvoltarea cloud computingului şi a AI. Obiectivul este de a tripla cel puţin capacitatea centrelor de date ale UE în următorii cinci până la şapte ani, acordând prioritate centrelor de date extrem de durabile.
În privinţa creşterii accesului la date de mari dimensiuni şi de înaltă calitate, un element important al planului de acţiune este crearea de laboratoare de date, care să reunească şi să gestioneze volume mari de date de înaltă calitate din diferite surse în fabricile de Inteligență Artificială. O strategie cuprinzătoare privind o uniune a datelor va fi lansată în 2025 pentru a crea o adevărată piaţă internă a datelor care să poată extinde soluţiile AI.
În ciuda potenţialului AI, doar 13,5% dintre întreprinderile din UE au adoptat-o, informează CE. Pentru a dezvolta soluţii AI adaptate, pentru a stimula utilizarea industrială a acestora şi adoptarea lor deplină în sectoarele publice şi private strategice ale UE, Comisia va lansa strategia Apply AI în lunile următoare. Infrastructura europeană de inovare în domeniu, inclusiv, în special, fabricile şi centrele europene de inovare digitală (EDIH), va juca un rol important în prezenta strategie.
Pentru a răspunde cererii tot mai mari de talente în domeniul AI, Comisia va facilita recrutarea internaţională de experţi şi cercetători cu înaltă calificare în domeniul AI prin iniţiative precum rezerva de talente, acţiunea Marie Sklodowska-Curie „MSCA Choose Europe” şi schemele de burse în domeniu oferite de viitoarea Academie de competenţe în domeniu. Aceste acţiuni vor contribui la căile legale de migraţie pentru lucrătorii cu înaltă calificare din afara UE din sectorul Inteligenței Artificiale şi vor atrage înapoi în Europa cei mai buni cercetători şi experţi europeni. De asemenea, va dezvolta programe educaţionale şi de formare privind AI şi AI generativă în sectoare-cheie, pregătind următoarea generaţie de specialişti în AI şi sprijinind perfecţionarea şi recalificarea lucrătorilor.
Legea privind AI sporeşte încrederea cetăţenilor în tehnologie şi oferă investitorilor şi antreprenorilor securitatea juridică de care au nevoie pentru a extinde şi a o implementa în întreaga Europă. Comisia va lansa, de asemenea, serviciul de asistenţă pentru Legea privind AI, pentru a ajuta întreprinderile să respecte legea.