Antena 3 CNN Externe UE cumpără zeci de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare. Primii vaccinați vor fi în nordul continentului

UE cumpără zeci de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare. Primii vaccinați vor fi în nordul continentului

O tulpină a virusului aviar care a cunoscut o răspândire explozivă a determinat Bruxelles-ul să treacă la acțiune

virus laborator
Virusul gripei aviare suferă modificări care ar putea creşte riscul transmiterii pe scară largă la om. Avertismentul specialiștilor
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iun 2024   •   17:45

Astfel, Uniunea Europeană va semna, marți, un contract pentru asigurarea a peste 40 milioane de doze de vaccin contra gripei aviare în 15 țări, iar primele livrări sunt destinate Finlandei, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Conform noii înțelegeri, vor fi asigurate cel puțin 665.000 doze de la producătorul de vaccinuri CSL Seqirus, cu opțiunea pentru încă 40 milioane de vaccinuri, pentru o perioadă maximă de patru ani.

Vaccinurile vor fi procurate în comun de Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene și de autoritățile din 15 state UE şi din Spațiul Economic European.

Dozele sunt destinate celor care sunt cel mai mult expuși la virusul gripei aviare, precum angajații din ferme şi veterinarii. 

Aceste măsuri vin după o răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului aviar, care a apărut la finele lui 2020 şi a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și domestice. Recent, acest virus a început să infecteze și mamiferele.

"În cazul gripei aviare, monitorizăm continuu şi în mod activ situația. Marți, vom asigura accesul la peste 40 milioane de doze de vaccin contra gripei aviare pentru a-i proteja pe cei mai expuși. Livrările către țările care au imediat nevoie sunt deja în desfășurare", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, conform sursei citate.

SUA, Canada și Marea Britanie fac demersuri pentru a-și asigura vaccinul

La rândul lor, Statele Unite, Canada și Marea Britanie sunt în proces de asigurare a dozelor de vaccin preventiv.

În martie, oficialii americani au anunțat prima descoperire a virusului gripei aviare H5N1 în rândul vacilor de lapte. Conform autorităților de peste Ocean, au fost infectate zeci de turme din nouă state. Doi muncitori din industria lactatelor au fost, la rândul lor, infectați.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a estimat că 20% din producția de lapte din SUA prezintă semne de infecție cu virusul grupei aviare.

Expunerea umană la virus în procesul de creștere a păsărilor și în producția de lactate amplifică riscul ca tulpina respectivă să sufere mutații și să dobândească capacitatea de a se răspândi ușor în rândul oamenilor.

"Transmiterea la oameni rămâne un eveniment rar. Nu există o transmitere susținută între oameni, observată până acum. Riscul transmiterii către populația din UE este considerat scăzut", a precizat Centrul european de prevenire și control al bolilor, în raportul săptămânal din perioada 1-7 iunie.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Statul a îndatorat fiecare român cu 5.400 e euro. Ce a făcut cu banii
x close