Antena 3 CNN Externe UE critică Israel pentru că pune în pericol negocierile de pace

UE critică Israel pentru că pune în pericol negocierile de pace

UE critică Israel pentru că pune în pericol negocierile de pace
16 Mar 2010   •   04:37

Planurile israeliene de a construi case pentru coloniştii evrei din Ierusalimul de Est "pun în pericol" discuţiile indirecte de pace dintre palestinieni şi israelieni, crede şeful politicii externe a UE.

Israel a anunţat săptămâna trecută că va construi 1600 noi case în Ierusalimul de Est, la doar o zi după ce autorităţile palestiniene au fost de acord să intre în discuţii mediate de SUA cu Israel, după o pauză de 14 luni.

În faţa Ligii Arabe la Cairo, Catherine Ashton sublinia că decizia Israelului "a pus în pericol şi a subminat tentativa de acord pe a începe discuţiile de proximitate. Poziţia UE despre colonii este clară. Aşezările sunt ilegale, constituie obstacol în calea păcii şi ameninţă să facă imposibilă soluţia cu două state," arăta Ashton.
Liga Arabă a ameninţat că va revizui sprijinul său pentru discuţiile Israel-palestinieni, la doar puţin timp după ce guvernul israelian a făcut anunţul despre noul proiect imobiliar, în timp ce Autoritatea Palestiniană a exclus, luni, orice negocieri de pace cu Israel atâta vreme cât se continuă activitatea de colonizare în teritoriile ocupate.

Construcţiile din coloniile din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, ambele ocupate de Israel în 1967 după războiul arab, a fost principalul obstacol la reluarea discuţiilor de pace.
Conform planului internaţional aprobat pentru Orientul Mijlociu, Israel s-a angajat să îngheşe orice activitate de construcţie în colonii şi să înlîture avanposturile construite după 2001.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close