Antena 3 CNN Externe UE cere Turciei să-şi întărească reformele

UE cere Turciei să-şi întărească reformele

UE cere Turciei să-şi întărească reformele
06 Noi 2007   •   16:01

Comisia Europeană şi-a prezentat marţi raportul anual privind extinderea. Bruxellesul a cerut Turciei să-şi întărească reformele, dar a avertizat şi asupra progreselor limitate pe care le-a înregistrat în acest an. Aflat în vizită oficială la Washington, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Uniunea Europeană împiedică aderarea ţării sale. „A venit momentul ca Turcia să profite de acest moment şi să întărească procesul de reformă. Guvernul a plasat prioritar reforma, dar este nevoie să se întărească democraţia şi libertăţile individuale”, a precizat Olli Rehn, comisarul pentru Extindere.

În urma raportului, Comisia atrage atenţia că trebuie făcute eforturi suplimentare majore mai ales în privinţa libertăţii de exprimare, controlului civil asupra armatei şi drepturilor comunităţilor religioase care nu aparţin cultului musulman.

Preşedintele delegaţiei parlamentare pentru UE şi Turcia, Joost Lagengijk, susţine că „este important ca Turcia şi Uniunea Europeană să facă eforturi susţinute în privinţa aderării, dar, din păcate, în ultimii ani au fost prea puţine progrese în problemele principale”. Acesta a adăugat că UE a făcut o „evaluare corectă a situaţiei”.

Turcia şi-a depus candidatura la Uniunea Europeană în octombrie 2005, dar nu se aşteapta ca aceasta să adere la blocul comunitar înainte de 2015.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close