Controalele demarate de UE au vizat şi depistarea urmelor de fenilbutazonă, un anti-inflamator folosit în tratarea cailor, iar substanţa a fost depistată în 0,6% din carnea de cal testată.
Rezultatele testelor vor fi discutate vineri de "Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală", alcătuit din reprezentanţi ai statelor membre şi prezidat de către delegatul CE, a anunţat Irlanda, care asigură preşedinţia semestrială a UE.
Între zece şi 150 de teste au fost prevăzute pentru fiecare ţară membră UE, în funcţie de dimensiunea ei, în timp ce un eşantion a fost prelevat la fiecare 50 de tone de carne de cal. Operaţiunea a fost cofinanţată de CE în proporţie de 75%.
În privinţa fenilbutazonei, "se reafimă că nu există niciun pericol imediat în Uniunea Europeană cu acest produs", a declarat Frédéric Vincent, un purtător de cuvânt al Comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, Tonio Borg. El a amintit totodată că produsul rămâne "strict interzis pentru alimentaţia umană".
Solicitate de CE, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) au apreciat, într-un aviz publicat luni, că expunerea consumatorilor la fenilbutazonă prin alimentaţie este redusă.
"Avizul celor două agenţii arată că nu există niciun motiv de îngrijorare. Ar trebui mâncaţi sute de hamburgeri de cal luni întregi pentru a avea eventual probleme cu fenilbutazona", a declarat Vincent