
Uniunea Europeană are un „plan puternic” de represalii împotriva tarifelor anunțate de Donald Trump la importurile în SUA, dar ar prefera să negocieze, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de presa internațională.
Trump, care a distrus certitudinile acumulate timp de decenii cu privire la relația transatlantică, urmează să prezinte miercuri, într-o ceremonie la Casa Albă, planul tarifar asupra bunurilor și serviciilor care ajung în SUA din întreaga lume.
În martie, administrația sa a impus tarife pentru importurile de oțel și aluminiu și a precizat că taxele mai mari pentru mașini vor intra în vigoare joi.
Vorbind marți în Parlamentul European, Ursula von der Leyen a spus că următoarele bunuri supuse tarifelor vor fi semiconductorii, produsele farmaceutice și lemnul.
„Europa nu a început această confruntare. Nu dorim neapărat să luăm măsuri de retorsiune, dar dacă este necesar, avem un plan puternic de retorsiune și îl vom folosi”, a spus ea.
Ce a anunțat Comisia Europeană că va face, în fața tarifelor lui Trump
După ce SUA au anunțat în martie taxe la oțel și aluminiu, Comisia Europeană a comunicat că va impune contramăsuri pentru bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro.
Între acestea, vor fi taxate produse din SUA în valoare de 4,5 miliarde de dolari, cum ar fi blugii și motocicletele Harley-Davidson. Taxarea acestor bunuri a fost suspendată în timpul președinției lui Joe Biden.
Planul UE urmează să fie puse în aplicare la jumătatea lunii aprilie. Executivul comunitar a decis să amâne data inițială de 1 aprilie pentru a-și alinia retorsiunea tarifară cu alte măsuri și pentru a ajusta poziția UE la nivelul celor 27 de state membre.
În prezent, Comisia consultă statele membre cu privire la o a doua tranșă de tarife asupra bunurilor din SUA. Cu un impact estimat de 18 miliarde EUR, aceste noi tarife țintesc oțelul, aluminiul, carnea de pasăre, carnea de vită, fructele de mare și nucile.
Alte segmente vizate de Bruxelles ar putea fi companiile de tehnologie, băncile și furnizorii de servicii financiare din SUA.
Blocul comunitar are excedent comercial în relația cu SUA
Nu există un consens deplin între statele membre cu privire la răspunsul Europei la taxele lui Trump.
Franța, de exemplu, este îngrijorată de impactul războiului tarifar asupra vinurilor și băuturilor sale spirtoase, în cazul în care Comisia vizează bourbonul american.
După întâlniri cu industria franceză a coniacului, premierul François Bayrou a descris tarifele propuse de UE pentru bourbonul din Kentucky drept un pas greșit.
În cadrul relațiilor comerciale, blocul european exportă peste Atlantic mai multe bunuri decât SUA.
Este vorba în special automobile, medicamente și produse farmaceutice.