Informaţia a fost dezvăluită de Guvernul de la Chişinău, după o convorbire telefonică între Barosso şi premierul Vlad Filat.
Preşedintele CE a lăudat eforturile autorităţilor moldovene pentru integrarea europeană, dând asigurări că Executivul comunitar va susţine aspiraţiile europene ale R.Moldova.
"În cursul conversaţiei, Filat şi Barroso au făcut un schimb de opinii despre relaţiile bilaterale şi despre integrarea europeană. Jose Manuel Barroso a felicitat R.Moldova pentru continuarea procesului de reforme şi pentru negocierile foarte eficiente cu UE, precizând că va efectua o vizită oficială la Chişinău în viitorul apropiat", precizează Guvernul moldovean.
Vlad Filat a reiterat angajamentul Republicii Moldova pe drumul european, declarând că "Guvernul de la Chişinău va continua reformele pentru apropierea de standardele europene şi pentru atingerea principalului obiectiv - integrarea europeană", adaugă Guvernul moldovean.
Convorbirea telefonică intervine în contextul în care Rusia ar fi propus Republicii Moldova o reducere a preţului la gaze dacă această ţară renunţă la cooperarea energetică cu Uniunea Europeană. Ziarul Le Monde a notat chiar că Republica Moldova este prima victimă colaterală a ofensivei Uniunii Europene împotriva Gazprom: "Decizia Comisiei Europene de a începe o anchetă împotriva gigantului rus Gazprom, pentru manipularea preţurilor şi blocarea concurenţei în mai multe state membre UE, este o lovitură de teatru în sectorul energetic. Deloc surprinzător, a atras o atitudine negativă din partea Moscovei, care nu a întârziat să reacţioneze", explică Le Monde. Pe 11 septembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care plasează companiile strategice sub autoritatea sa directă. În acest context, vizita premierului moldovean Vlad Filat la Moscova i-a oferit ocazia de a negocia un tarif redus pentru gazele ruseşti. "Însă, înaintea întrevederii dintre Vladimir Putin şi Vlad Filat, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a făcut publice condiţiile Moscovei pentru examinarea cererii Chişinăului. Pentru a obţine o eventuală reducere cu 30% a preţului la gaze şi pentru renegocierea datoriei de 4,1 miliarde de dolari (3,15 miliarde de euro), R.Moldova ar trebui să denunţe protocolul de aderare la acordul de cooperare energetică cu UE", notează Le Monde.