Antena 3 CNN Externe UE ar putea accepta un ne-european la şefia FMI

UE ar putea accepta un ne-european la şefia FMI

UE ar putea accepta un ne-european la şefia FMI
15 Sep 2007   •   18:07

Uniunea Europeană este dispusă să ia în calcul varianta ca Fondul Monetar Internaţional, FMI, să fie condus de un ne-european, după ce următorul şef al FMI îşi va încheia mandatul, a declarat sâmbătă ministrul portughez de finanţe Fernando Teixeira Santos, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE. În mod tradiţional, Europa şi Statele Unite şi-au împărţit şefiile FMI şi Băncii Mondiale, UE desemnând directorul general al Fondului, în timp ce Washingtonul decide cine va conduce Banca Mondială.

Totuşi, în ultima perioadă mai multe state cu o economie în puternică dezvoltare au criticat acest sistem, cerând să aibă şi ele un cuvânt de spus în modul în care sunt conduse aceste două mari instituţii financiare. Ministrul britanic al finanţelor, Alistair Darling, aflat şi el la Porto, unde s-a desfăşurat în zilele de 14 şi 15 septembrie reuniunea miniştrilor de finanţe ai statelor membre UE, a declarat că este timpul pentru o schimbare a sistemului şi că ambele posturi ar trebui să fie deschise şi candidaţilor din alte părţi ale lumii.

UE l-a propus pe fostul ministru francez de finanţe Dominique Strauss-Kahn drept succesor la şefia Fondului al spaniolului Rodrigo de Rato, care a anunţat că va demisiona în toamna acestui an, cu aproape doi ani înainte de expirarea mandatului său de cinci ani.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close