Uniunea Europeană este pregătită să preia ștafeta sprijinului militar pentru Ucraina dacă SUA nu vor să facă acest lucru, a declarat, joi, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, citată de Agerpres.
Declarația vine cu 11 zile înainte ca Donald Trump să preia mandatul de președinte al Statelor Unite, în contextul în care abordarea acestuia față de Ucraina și Rusia încă nu este clară.
Kallas s-a declarat, pe de altă parte, convinsă că noua administrație de la Washington "va continua sprijinul" pentru țara invadată și ocupată în prezent de trupele Moscovei în proporție de circa 20%.
"Indiferent cine ar fi liderul Statelor Unite, cred că nu este în interesul Americii ca Rusia să fie cea mai redutabilă putere din lume", a argumentat ea.
Acest semnal de la Bruxelles apare chiar în ziua unei noi întâlniri a grupului de la Ramstein, ce reunește statele care furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul pornit de Rusia.
Este ultima întâlnire a formatului Ramstein înaintea transferului de putere care va avea loc la Casa Albă pe 20 ianuarie.
Președintele american în exercițiu, Joe Biden, încearcă până atunci să trimită Kievului cât mai mult din ajutorul militar şi economic aprobat de Congres.
Ajutor SUA pentru Ucraina, de la începutul războiului: 175 de miliarde de dolari. Ajutor UE: 118 miliarde de euro
În perioada care a trecut de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul SUA a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistență pentru Kiev, din care aproximativ 65 de miliarde reprezintă ajutor militar oferit până în prezent.
La rândul ei, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci şi până în septembrie anul trecut o sumă cumulată de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic, potrivit lui Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene.
Acest ajutor masiv nu a fost însă suficient pentru a oferi un avantaj decisiv armatei ucrainene.
Forțele Kievului nu au reușit să oprească înaintarea trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, dar au împiedicat, totuși, străpungerea liniilor defensive.
Nimeni nu știe în mod precis ce va face Trump în legătură cu Ucraina și Rusia
La ora actuală se menține incertitudinea asupra abordării lui Trump cu privire la acest război.
El a promis discuții cu președinții rus şi ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, şi a deplâns moartea multor tineri soldați pe frontul ucrainean, dar nu a avansat soluții.
Trump pare să fi renunțat la angajamentul de a opri conflictul "în 24 de ore" de la instalarea sa la Casa Albă.
Trimisul special al lui Trump pentru Rusia şi Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg, şi-a amânat, săptămâna aceasta, până după inaugurarea din 20 ianuarie o vizită programată la Kiev şi în mai multe capitale europene.