Uniunea Europeană a anunţat vineri că a transferat Ucrainei un ajutor de 1,5 miliarde de euro, reprezentând prima tranşă din veniturile generate de activele ruseşti blocate după declanşarea războiului, transmite AFP, citată de Agerpres.
UE a blocat active de circa 200 de miliarde de euro ale Rusiei după ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022. Circa 90% din valorile respective se găsesc în Belgia, unde se află sediul depozitarului internaţional de fonduri Euroclear.
Cele 27 de state membre ale Uniunii au ajuns în mai la un acord pentru utilizarea dobânzilor generate de activele blocate aparţinând băncii centrale a Rusiei. Suma rezultată ar fi între 2,5 şi 3 miliarde de dolari anual, care vor putea fi folosite pentru înarmarea Ucrainei şi pentru reconstrucţia acestei ţări după război.
„UE rămâne alături de Ucraina”
„UE rămâne alături de Ucraina. Astăzi transferăm 1,5 miliarde de euro provenind din activele ruse imobilizate către apărarea şi reconstrucţia Ucrainei. Nu există simbol mai bun sau utilizare mai bună a banilor Kremlinului decât dirijarea către transformarea Ucrainei şi a întregii Europe într-un loc de trai mai sigur”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat preluat de AFP.
Fondurile ruseşti rămân blocate, însă dobânzile generate vor merge în proporţie de 90% către Instrumentul European pentru Pace (IEP), utilizat de UE pentru intervenţiile în conflicte, în special pentru furnizarea de armament. Restul de 10% vor fi vărsate către Instrumentul separat al UE pentru Ucraina, creat pentru susţinerea necesităţilor de reconstrucţie post-conflict.
Premierul ucrainean, Denis Şmîgal, a mulţumit Uniunii Europene pentru sprijin: „Mulţumesc doamnei von der Leyen şi UE pentru sprijinul neabătut şi pentru această contribuţie semnificativă la apărarea şi reconstrucţia Ucrainei.”
Ministerul Apărării de la Kiev a reacţionat printr-un mesaj similar: „Suntem recunoscători UE pentru parcurgerea acestei etape vitale. Acest transfer ne va ajuta să ne întărim capacităţile de apărare”.
Reacția Rusiei
Rusia a apreciat că decizia de la Bruxelles este „ilegală”.
„Este, bineînţeles, un motiv pentru a acţiona judicios ca reacţie la astfel de decizii ilegale implementate de Uniunea Europeană”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.