Antena 3 CNN Externe UE a respins noua formulă de calcul a taxei auto

UE a respins noua formulă de calcul a taxei auto

UE a respins noua formulă de calcul a taxei auto
19 Iun 2007   •   17:09

Comisia Europeană a respins propunerea de compromis făcută de Guvern pentru taxa de primă înmatriculare. Europenii sunt nemulţumiţi de nivelul mare pe care această taxă îl are la maşinile vechi, dar se declară în continuare deschişi pentru discuţii. Ceea ce remarcă analiştii, convine Guvernului pentru că taxa actuală aduce bani buni în buget. Dar, dacă taxa va scădea sau chiar se desfiinţează, statul riscă să fie obligat de instanţele europene să dea toţi banii înapoi. Când au modificat taxa auto, autorităţile de la Bucureşti s-au lăudat că noua formă este agreată de Comisia Europeană. A fost atât de agreată că Bruxelles-ul a pus România să-şi refacă temele.

Observaţiile Comisiei Europene se referă la valoarile taxei pentru maşinile vechi. Acestea sunt încă prea mari şi trebuie scăzute. Comisia Europeană a solicitatat autorităţilor române să opereze ?o scădere mai abruptă?, faţă de propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor, şi să fie avută în vedere o durată medie de viaţă a automobilelor de 10-15 ani, faţă de 20 de ani cât este prevăzut în proiectul transmis Comisiei Europene. În plus, pentru maşinile mai noi de un an, taxa trebuie calculată pentru fiecare lună de viaţă a vehicolului.

În aceste condiţii, chiar raţiunea de a mai exista a taxei auto este sub semnul întrebării. După cum au spus la început cei din Guvern, taxa auto a fost inventată pentru a proteja producătorii autohtoni şi parcul auto de vechiturile ce ar putea fi aduse din vest. Şi s-au impus taxe foarte mari pentru maşinile vechi, care depăşeau chiar valoare de cumpărare a acestora. Dacă la maşinile vechi scad aceste taxe, atunci conotaţia sa ecologistă dispare.

În condiţiile respingerii noilor valori, partea română trebuie să propună o nouă grilă, care va mai scădea puţin. Şi prin negocieri se merge din aproape în aproape până se ajunge la o înţelegere. Toată această schemă este, de fapt, o tragere de timp din partea autorităţilor române. Cu cât grila de taxe acceptată de comisia Europeană va intra mai târziu, cu atât statul va încasa mai mult. O mostră de încercare de întârziere este propunerea actuală a României, ca noile nivele de taxare să fie aplicate de la 1 ianuarie 2008.

Motivul invocat a fost că orice modificare a Codului Fiscal nu poate fi aplicată mai devreme de şase luni de la aprobare. Însă când a fost nevoie, Finanţele au închis ochii la aceste prevederi. A fost nevoie de o ordonanţă urgenţă pentru a schimba plata TVA în vamă cu aplicare imediată, cu toate că era o prevedere din codul fiscal.

BizBazar

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close