
Uniunea Europeană ia în calcul, în riposta sa la tarifele anunțate de Donald Trump, să "atace" serviciile digitale furnizate de SUA, relatează presa internațională, citând-o joi pe Sophie Primas, o purtătoare de cuvânt a guvernului Franței.
Potrivit acesteia, UE pregătește un răspuns în doi timpi: o primă ripostă, care va fi efectivă aproape la jumătatea lunii aprilie, va însemna replica la primul atac tarifar al SUA, de 25% asupra importurilor de aluminiu și oțel, lansat încă din luna martie.
"Apoi, va exista o a doua ripostă, care va fi probabil gata la sfârșitul lui aprilie și care va viza toate produsele şi serviciile (americane)", a adăugat ea.
Pentru moment, această a doua ripostă este în curs de negociere între statele membre ale Uniunii Europene, precizează Sophie Primas.
"Vom ataca şi serviciile. De exemplu, serviciile digitale nu sunt taxate în prezent şi s-ar putea să fie. Serviciile GAFAM, de exemplu", a subliniat purtătoarea de cuvânt.
GAFAM, ținta urmărită de UE în războiul comercial al lui Trump cu lumea
GAFAM este un acronim ce desemnează cei cinci lideri Big Tech pe plan mondial, Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft.
Aceștia ar putea pierde accesul la licitațiile publice din UE.
”Avem în prezent un întreg set de instrumente şi suntem pregătiți de acest război comercial. Donald Trump se crede stăpânul lumii (...) Este o poziție imperialistă pe care am cam uitat-o, dar care revine cu mare determinare", a conchis purtătoarea de cuvânt.
Premierul francez François Bayrou a catalogat, la rândul său, planul tarifar prezentat miercuri de Donald Trump drept "o dificultate uriașă pentru Europa şi o catastrofă pentru Statele Unite".
Efectul tentativei lui Trump de a scădea deficitul comercial al SUA ar putea fi o recesiune globală
Presa internațională a scris că, în pofida celor susținute de actuala administrație a SUA, noile tarife nu sunt reciproce, adică nu reprezintă un răspuns simetric la eventuale taxe în vigoare impuse importurilor din SUA de către partenerii comerciali ai Washingtonului.
De fapt, consilierii lui Trump au aplicat o formulă simplă, împărțind valoarea deficitului comercial în relația SUA cu un stat oarecare la valoarea importurilor din acel stat în SUA. Valoarea acestui cât a fost, la rândul său, împărțită la 2, rezultând tariful final.
SUA ar urmări astfel să-și reducă masivul deficit comercial și să forțeze companiile americane să producă și să plătească taxe în SUA.
Majoritatea economiștilor citați în presa internațională anticipează însă că tarifele lui Trump vor arunca SUA în recesiune și vor determina creșterea inflației în țară.
Riscul de recesiune globală va crește, de asemenea.