Antena 3 CNN Externe UE a adoptat interdicția totală a investițiilor în Coreea de Nord

UE a adoptat interdicția totală a investițiilor în Coreea de Nord

1 minut de citit Publicat la 00:26 17 Oct 2017 Modificat la 00:26 17 Oct 2017
o_1bsjh4dmq1gbl2mq6h4961aka8.jpeg
FOTO: Pixabay

Uniunea Europeană (UE) a adoptat  interdicția totală a investițiilor europene în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), în încercarea de a intensifica prin aceste noi sancțiuni presiunea economică asupra Phenianului în legătură cu programele nuclear și de rachete balistice, informează agențiile Xinhua și France Presse.

 Interdicția totală, care intră în vigoare imediat, este una dintre măsurile "autonome" ale UE împotriva Coreii de Nord, adoptată de miniștrii de externe ai UE în cadrul unei reuniuni la Luxemburg, potrivit unui comunicat al Consiliului Afaceri Externe. 
    
Aceste măsuri urmăresc "să consolideze presiunea exercitată deja asupra Coreii de Nord pentru a-și respecta obligațiile" de denuclearizare, a declarat Consiliul UE, care reprezintă cele 28 de state membre.

Europenii doresc să trimită un mesaj de "mare fermitate" pentru "a aduce Coreea de Nord înapoi la masa de negocieri", a subliniat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian.

Armata populară (nord-)coreeană și ministerul care o tutelează fac parte din noile entități adăugate luni pe "lista neagră" a UE, ceea ce înseamnă înghețarea activelor lor în UE.

Interdicția a fost limitată anterior la investițiile în industria nucleară și în domeniul armelor convenționale. 
    
De asemenea, Consiliul a interzis total vânzările de produse petroliere rafinate și țiței către RPDC și a redus volumul de transferuri personale de bani în Coreea de Nord de la 15.000 de euro (17.7000 de dolari) la 5.000 de euro (5.900 dolari). 
    
"Pentru a elimina transferurile de fonduri" către Coreea de Nord, europenii "au decis în mod concertat să nu reînnoiască permisele de muncă ale cetățenilor nord-coreeni prezenți pe teritoriul lor, cu excepția refugiaților și altor persoane care beneficiază de protecție internațională", se precizează de asemenea în comunicat.

Această măsură vizează în particular câteva sute de muncitori nord-coreeni angajați în Polonia, mai ales la șantierele navale, ale căror venituri în valută sunt suspectate că finanțează activitățile nucleare ale Phenianului.

În plus, Consiliul a adăugat trei persoane și șase entități pe o listă neagră făcând obiectul restricțiilor de călătorie și înghețării activelor. În total, lista neagră a Uniunii numără în prezent 104 de personalități și 63 de "entități" vizate pentru presupusa lor implicare în programele balistice și nucleare ale Coreii de Nord.

Aceste sancțiuni, așa-numite "autonome", intervin după măsurile adoptate în septembrie de Consiliul de Securitate al ONU ca răspuns la testul unei bombe atomice de către Phenian, care a provocat condamnări în întreaga lume și a reaprins temerile unei escaladări nucleare cu Statele Unite.

×
x close