Antena 3 CNN Externe Ucrainenii spun că au oprit contraofensiva rușilor din Kursk și că i-au încercuit

Ucrainenii spun că au oprit contraofensiva rușilor din Kursk și că i-au încercuit

soldat isi acopera urechile in timp ce artileria trage un foc
Contraofensiva rusească a început de o săptămână în Kursk. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    18 Sep 2024   •   18:17

Armata ucraineană a afirmat, miercuri, că a stopat contraofensiva rusească în zonele din regiunea Kursk aflate sub control ucrainean, precizând că „mai multe mii” de civili ruşi s-ar afla în zona respectivă, informează AFP, citată de Agerpres.

Incursiunea ucraineană care a luat armata rusă prin surprindere în luna august, după doi ani şi jumătate de la începerea invaziei rusești în Ucraina, este prima a unei armate străine în Rusia după Al Doilea Război Mondial.

Ucraina controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătraţi şi 100 de localităţi în vestul Rusiei.

La jumătatea lunii septembrie, Rusia a lansat o contraofensivă şi a susţinut că a recuperat o mare parte din localităţile pierdute, dar potrivit Ucrainei, operaţiunea a fost stopată.

Ruşii „au încercat să atace pe flancuri, dar au fost opriţi, „situaţia s-a stabilizat şi astăzi totul este sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului regional ucrainean, Oleksii Dmitraşkivski.

„Ruşii au repurtat câteva succese minore, dar acest succes s-a transformat acum într-o cvasi-încercuire pentru ei. Ruşii au intrat într-o localitate, au început să lupte pentru o altă localitate, dar asta e tot'”, a explicat el.

Kremlinul susţine, însă, că nu a eşuat contraofensiva sa şi a anunţat că a lansat noi atacuri pentru recucerirea teritoriului pierdut.

„Operaţiunea rusească în regiunea Kursk este încă în desfăşurare, aşadar este prematur de spus că ea a eşuat complet”, a nuanţat un oficial ucrainean de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Dmitraşkivski a adăugat că „mai multe mii” de civili ruşi se află încă în teritoriul controlat de ucraineni.

„În unele localităţi, există peste 100 de persoane, în altele peste două sute, peste 500”, a spus el. Majoritatea sunt persoane în vârstă, dar există şi copii.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt militar ucrainean a acuzat armata rusă că a lansat lovituri aeriene împotriva zonei controlate de forţele ucrainene, 23 de civili fiind ucişi de la finalul lunii august.

El a respins acuzaţia că civilii ruşi ar fi fost supuşi unor rele tratamente de către militarii ucraineni. „Civilii primesc apă, hrană, militarii nu îi jignesc”, a susţinut el, precizând că magazinele şi farmaciile nu funcţionează.

Informații în contradicție ale rușilor și ucrainenilor

Într-un comunicat, armata rusă a susținut că în anumite zone din regiunea Kursk este în ofensivă şi că în altele respinge atacurile ucrainene.

Anterior, în cursul zilei, Ucraina afirmase că a distrus un depozit din vestul Rusiei unde se aflau rachete balistice, bombe aeriene şi muniţie de artilerie.

În noaptea de marţi spre miercuri, drone au „distrus literalmente” depozitul situat în regiunea Tver, la Toropeţ, în Rusia, localitate situată la 400 km nord-vest de Moscova, a declarat o sursă din serviciile de securitate ucrainene SBU.

Înregistrări video, publicate pe rețelele sociale şi de către presa rusă şi dar și de cea ucraineană, arată o succesiune impresionantă de explozii şi o coloană de fum imensă.

Autorităţile regionale din Tver au anunţat că a avut loc un „atac masiv cu drone”, precizând pe Telegram că „un incendiu este în curs de a fi stins în locul unde au căzut resturi de drone” la Toropeţ, fără a menţiona depozitul de armament.

Guvernatorul regiunii Tver, Igor Rudenia, a ordonat o „evacuare parţială a populaţiei”, după câteva ore localnicii putând reveni la căminele lor.

Ministerul sănătăţii rus a anunţat că 13 persoane au fost spitalizate ca urmare a acestui atac şi a susținut că viaţa lor nu este în pericol.

Reprezentanți ai armatei statului agresor au susținut, miercuri, că au distrus, în noaptea precedentă, 54 de drone ucrainene, dintre care jumătate deasupra regiunii ruse Kursk. În regiunea Belgorod, patru persoane au fost rănite şi spitalizate dibn cauza unui atac cu drone.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close