Comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunţat joi că a ordonat consolidarea apărării în estul regiunii Doneţk, la o zi după ce forţele Kievului au anunţat că s-au retras din oraşul Vuhledar, lovit de bombe cu fosfor. Un ofițer de la Brigada 72 Mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei a povestit cum a avut loc evacuarea soldaților răniți din Vuhledar și a răspuns criticilor privind retragerea ucrainenilor: „Este foarte ușor să comentezi și să dai vina pe linia de comandă când nu ai informații”. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a susținut, vineri, că actuala ofensivă rusă va ajunge probabil la un punct culminant în următoarele luni, dacă nu săptămâni, scrie Ukrainska Pravda.
Sîrski a declarat pe social media că lucrează în „unul dintre cele mai fierbinţi sectoare ale frontului” cu Brigada 25 aeropurtată Siceslav. El nu a dat detalii cu privire la locaţie, dar brigada operează pe frontul Pokrovsk, o zonă unde atacurile ruseşti se intensifică. „În timp ce lucram în brigadă, am luat o serie de decizii menite să consolideze stabilitatea şi eficacitatea apărării noastre”, a declarat Sîrski.
După mai mult de doi ani şi jumătate de război la scară largă, trupele ucrainene sunt în defensivă. Armata ucraineană a anunţat miercuri că retrage trupele din oraşul minier Vuhledar, un bastion poziţionat pe teren mai înalt, care a rezistat atacurilor intense după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Comandamentul militar din estul Ucrainei a declarat miercuri că a ordonat retragerea din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către trupele ruse şi pentru a „păstra personalul şi echipamentul militar”. Rusia a utilizat pe scară largă această tactică pentru a-şi asigura controlul asupra altor aşezări ucrainene.
Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut pierderea oraşului Vuhledar, afirmând că problema principală este retragerea trupelor şi protejarea vieţilor.
„Vieţile (soldaţilor) trebuie să fie salvate pentru că sunt oamenii noştri, sunt cetăţeni ai Ucrainei”, a declarat Zelenski, adresându-se reporterilor alături de noul secretar general al NATO, Mark Rutte. „Prin urmare, este foarte corect ca ei să se poată retrage şi să se salveze”, a adăugat preeşdintele.
Guvernatorul regiunii Doneţk numit de Rusia a declarat că ambele părţi recunosc valoarea strategică a oraşului, adăugând că eforturile de reconstrucţie vor lua timp.
Trupele ruse avansează în mod constant în diferite sectoare din estul Ucrainei, în ciuda incursiunii surpriză a Kievului în regiunea Kursk din vestul Rusiei, în luna august, în care Ucraina îşi pusese speranţa că va încetini avansul ruşilor.
Forţele Moscovei controlează în prezent puţin sub o cincime din Ucraina. Vladimir Putin a declarat că obiectivul tactic principal al Moscovei este să cucerească în întregime regiunile Doneţk şi Luhansk.
Forţele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în Doneţk, centrul logistic de la Pokrovsk fiind o ţintă-cheie.
Într-un raport de seară privind situaţia de pe câmpul de luptă, Statul Major al Ucrainei a declarat că zona Pokrovsk a rămas teatrul celor mai violente lupte. Acesta a declarat că forţele ruse au lansat 142 de atacuri în ultimele 24 de ore.
Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele ruse nu au suficientă forță de muncă și echipament pentru a susține o ofensivă intensă
Ofensiva rusă din Ucraina, care a început în toamna anului 2023, continuă să aibă ca rezultat câștiguri tactice lente, dar constante în anumite zone, dar e puțin probabil să se realizeze progrese mai semnificative, a transmis ISW.
Forțele ucrainene se apără în valuri de-a lungul liniei frontului, provocând pierderi grele trupelor ruse. Această apărare încetinește avansul rusesc, dar dificultățile operaționale din partea ucraineană creează oportunități forțelor ruse de a obține câștiguri tactice, transmite ISW.
Cu toate acestea, Rusia se confruntă cu o lipsă de forță de muncă și echipamente, ceea ce face puțin probabil ca ea să poată susține aceste eforturi ofensive intensificate pentru mult mai mult timp. Este de așteptat ca operațiunile rusești în estul Ucrainei să atingă punctul culminant în următoarele săptămâni sau luni, după cum au menționat oficialii și analiștii ucraineni de la ISW.
Experții militari analizează și consecința capturării orașului Vuhledar de către ruși.
„Totuși, capturarea de către Rusia a Vuhledar nu va schimba radical situația operațională din vestul regiunii Donețk, iar forțele ruse se vor lupta probabil să-și atingă obiectivele operaționale în zonă în timpul ofensivei desfășurate în vestul Oblastului Donețk. Operațiunile ofensive care urmăresc obiective semnificative din punct de vedere operațional, cum ar fi încercarea de a ocupa Chasiv Yar sau de a împinge forțele ucrainene de pe malul stâng (estic) al râului Oskil, fie s-au blocat, fie au ca rezultat câștiguri graduale pe perioade lungi de timp”, a transmis ISW.
„Este foarte ușor să comentezi și să dai vina pe linia de comandă când nu ai informații”
Arsenii Prylipka, ofițer de presă al Brigăzii 72 Mecanizate, a povestit pentru Radio Liberty: „Răniții au fost evacuați în condiții extrem de dificile, întrucât inamicul ataca pe flancuri, complicând semnificativ logistica. Primul pas a fost îndepărtarea personalului nostru din Uhledar și a pozițiilor acestora în dreapta și în stânga acestuia. Cu toate acestea, răniții au fost evacuați. Desigur, este imposibil să nu ai pierderi”.
Întrebat cum a fost luată decizia de a părăsi Vuhledar, ofițerul de presă a răspuns că totul se face la comandă, în funcție și de circumstanțe. El a răspuns, de asemenea, criticilor legate de calendarul directivelor emise și de alegerea de a părăsi orașul: „Suntem în armată, și totul se face după ordine și comenzi. Conform ierarhiei. Și comanda superioară, care este deja la curent cu situația, ia măsuri. În cele din urmă, comandantul de brigadă ia o decizie. Și apoi, se decide ce unități se retrag și în ce mod - depinde de scenariul de luptă.
Este evident că inamicul nu va aștepta până când vom fi concepute cele mai bune căi de evacuare. Ei lovesc continuu, așa că o decizie se ia chiar pe câmpul de luptă, ca să zic așa... Este foarte ușor să comentezi și să dai vina pe linia de comandă pentru că a luat anumite decizii atunci când nu ești în acel post și nu ai informațiile pe care le are comandantul de brigadă”, a declarat Arsenii Prylipka.