Antena 3 CNN Externe Ucrainenii își pun speranțele într-un conflict între Putin și Trump pentru a obține o pace favorabilă

Ucrainenii își pun speranțele într-un conflict între Putin și Trump pentru a obține o pace favorabilă

Adrian Dumitru
5 minute de citit Publicat la 07:00 30 Ian 2025 Modificat la 07:37 30 Ian 2025
Colaj Donald Trump în stânga și Vladimir Putin în dreapta.
Donald Trump și Vladimir Putin s-au flatat unul pe celălalt în ultimele săptămâni, însă niciunul dintrei ei nu vrea să se întoarcă acasă învins de la negocieri. Foto: Profimedia Images

Când vine vorba de un posibil acord de pace în Ucraina, abordările președintelui american și ale oficialilor ucraineni nu sunt doar diametral opuse ci pleacă și de la așteptări foarte diferite – pentru că guvernul de la Kiev nu are așteptări că Trump poate să obțină un acord favorabil pentru Ucraina, ucrainenii speră că Putin îl va irita pe liderul american cu felul imperativ în care va cere concesii, iar asta va duce din nou la un sprijin robust american pentru efortul de război al Ucrainei.

Este acceptat la Kiev faptul că Putin nu va accepta nimic mai puțin decât o capitulare abjectă a Ucrainei, o condiție pe care Trump o va vedea inacceptabilă pentru că i-ar lovi ego-ul, scrie Politico.

De cealaltă parte, Donald Trump pare încrezător în șansele sale de-al forța pe Putin să accepte un acord de pace corect prin amenințarea dezlănțuirii unui „război economic” fără limite, care ar pune și mai multe probleme economiei ruse.

Într-un final, cea care va fi corectă dintre aceste două perspective va fi cea care va modela pacea din Ucraina și felul în care va arăta țara după războiul de agresiune al Rusiei. Rezultatul final va fi și cel care ne va arăta dacă Trump este, într-adevăr, un mare negociator, așa cum susține. Există, însă, și o șansă ca ambele perspective să fie greșite.

Strategia lui Trump

Felul în care președintele american vrea să discute cu Putin a devenit clar săptămâna trecută, când, spre ușurarea Ucrainei, liderul de la Casa Albă a început să amenințe cu războiul economic.

„Putem să rezolvăm asta cu frumosul sau să mergem pe calea dură – cu frumosul e mereu mai bine”, a declarat Trump într-un mesaj adresat direct lui Putin, pe rețeaua sa socială, Truth Social.

Președintele american a spus că e pregătit să impună taxe vamale și chiar mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, dacă Putin nu vine să negocieze încheierea războiului.

Într-un interviu pentru Fox News, următoarea zi, Trump a repetat din nou că e dispus să folosească orice instrumente financiare împotriva Rusiei pentru a îndemna Kremlinul să vină la negocieri.

Inițial, mesajul a produs plictiseală printre oficialii ruși, însă în doar câteva ore a părut și o schimbare de abordare. Imediat după, Putin a început să-l laude pe Trump și să spună că e gata de negocieri, descriind relația cu acesta drept „de afaceri, pragmatică și de încredere”.

L-a flatat pe Trump, așa cum îi place președintelui american, repetând susținerea acestuia că războiul nu ar fi început niciodată dacă el era la Casa Albă în februarie 2022 și susținând tezele sale false că alegerile din 2020 au fost „furate” de Biden.

Amenințările cu „mega-sancțiuni” și cu taxe vamale fac parte din abordarea preferată de generalul Keith Kellog, trimisul special al administrației americane în Ucraina.

De cealaltă parte, abordarea altor loialiști ai lui Trump este de a închide relația cu Ucraina și de a opri ajutorul militar. Spre deosebire de Bannon, susținătorul acestei idei, Kellog vrea să folosească forța uriașă a economiei americane pentru a obține pace, chiar dacă acest lucru ar dura luni.

E neclar dacă Rusia chiar vrea pace

Înainte de învestirea lui Trump, Ucraina a fost iritată de faptul că Zelenski nu a fost invitat să participe la discuții cu președintele american pentru plănuirea și coordonarea discuțiilor de pace. Din acest motiv, anxietatea a devenit tot mai profundă la Kiev.

Totuși, o întâlnire din decembrie între Kellog, Mike Waltz și Andri Iermak, din partea lui Zelenski, a decurs bine.

„Trump va trebui să înțeleagă de unul singur că Putin nu e dispus să-i facă nicio concesie – nu Ucrainei, ci lui. Trebuie să avem un proces de explorare, iar de-a lungul lui, Ucraina trebuie să fie partea cu idei constructive. Trump și consilierii lui trebuie să treacă prin experiența rusească ei singuri. Atunci vor vedea”, spune un oficial ucrainean sub rezerva anonimatului.

Spre obținerea acestui rezultat, Ucraina continuă să accepte susținerile administrației americane, deși guvernul de la Kiev rămâne temător că Putin va putea să exploateze dorința lui Trump de a obține un acord, chiar și pe seama Ucrainei.

Această îngrijorare a fost subliniată de Zelenski în timpul discursului său televizat din weekend, când a vorbit de riscul ca Putin să-l manipuleze cu viclenie pe Trump.

Deși strategia ucraineană este construită pe asumpția complicată că Trump își va pierde, într-un final răbdarea față de Putin, nici speranța americanilor că Trump se va speria de noi sancțiuni și de un război economic „dezlănțuit” nu e fondată pe nimic concret. Până acum, Rusia nu s-a arătat deloc descurajată de sancțiunile dure impuse de SUA și de Occident în trecut.

În postarea sa în care amenința Rusia cu pedepse economice, Trump a spus și că face o „favoare imensă” Moscovei prin faptul că cere încheierea războiului, pentru că economia țării „se prăbușește”.

Într-adevăr, rubla rusească și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare față de dolarul american și de euro, iar un studiu recent al Școlii de Economie de la Kiev a arătat că regimul Putin obține tot mai puține venituri din vânzările de petrol – inclusiv dictatorul rus a recunoscut, la o sesiune de întrebări și răspunsuri în decembrie, că inflația în creștere devine o problemă tot mai gravă pentru ruși.

În ciuda acestor elemente, puțini observatori cu experiență mai cred că Putin chiar e dispus să negocieze ceva cu bună credință. Analiștii Andrea Kendall-Taylor și Michael Kofman cred că Putin are puține stimulente să oprească războiul, pentru că a ajuns într-un „punct fără de întoarcere”.

„Războiul a întărit hotărârea lui Putin și i-a redus din numărul de opțiuni la dispoziție. Nu mai e cale de întoarcere – Putin a transformat deja societatea, economia și politica externă rusă pe calea unei confruntări cu Occidentul”, scriu experții.

Nici măcar o presiune reală internă pentru încheierea războiului nu exist – din contră, asistăm la un revers – „Războiul a devenit un puternic mecanism de transfer de bunăstare – elitele economice au început să folosească sectorul apărării pentru a obține oportunități bune de a face bani. Elitele au început să se adapteze la configurația actuală nu doar pentru a supraviețui, ci și pentru a face profit”.

Nu doar ei au dubii că Putin chiar vrea să încheie războiul în acst moment. Liderii statelor occidentale au crezut, inițial, că sancțiunile și criza economică produse de ele va duce la o prăbușire a efortului de război rusesc. Speranțele lor au fost deșarte și e posibil ca Trump să treacă și el printr-o experiență similară.

„Avem foarte puține indicii care să ne arate că Putin chiar e interesat de o pace negociată”, spune Mikol Bielieskov, de la Institutul Național pentru Studii Strategice, agenția de cercetare a Universității Naționale de Apărare finanțată de Pentagon.

În fapt, Bielieskov crede că Putin are motive să fie mai încrezător acum decât anul trecut – Rusia continuă să aibă inițiativa pe câmpul de luptă de luni de zile deja, iar deși nu au reușit să obțină succese monumentale, războiul de uzură e câștigat de invadatori pentru moment.

„Armata invadatoare ar putea reuși să obțină o victorie decisivă în anul care vine”, a avertizat el. În acest caz, ținerea lui Trump pe linie moartă în ce privește sprijinul pentru Ucraina ar putea să-i garanteze acest posibil succes.

×
x close