Antena 3 CNN Externe Ucrainenii din nou în stradă, din cauza crizei economice

Ucrainenii din nou în stradă, din cauza crizei economice

Ucrainenii din nou în stradă, din cauza crizei economice
24 Dec 2008   •   12:40

Criza economică i-a scos din nou în stradă pe ucraineni, la patru ani după ?revoluţia portocalie?. Ţinta protestelor sunt acum liderii pro-occidentali ai ţării, preşedintele Iuşcenko şi premierul Timoşenko. Deveniţi rivali, aceştia nu se pot abţine de la atacurile reciproce nici sub ameninţarea crizei.
Piaţa Independenţei, focarul revoluţiei portocalii din 2004, a fost ocupată marţi de mii de manifestanţi cu drapele comuniste şi sindicale. Ei au somat guvernul să menţină locurile de muncă şi alocaţiile sociale şi să limiteze creşterile de preţuri. ?Dacă, până în două luni, consiliul de miniştri nu ne va satisface cererile, adică nu-şi va face datoria, vom lua o poziţie fermă, vom înceta orice negocieri cu ei şi vom începe grevele?, spune unul din protestatari. Manifestanţii au asediat apoi sediile Guvernului şi Parlamentului, dar fără să recurgă la violenţă.
Economia, şi aşa fragilă, a Ucrainei a fost lovită în plin de criza mondială care a redus sever producţia de oţel, principala marfă de export a ţării. Produsul intern brut a scăzut cu 14%, iar numărul şomerilor ar putea ajunge la un milion şi jumătate. Ucraina a primit ajutor de urgenţă de la FMI, dar foştii aliaţi din revoluţia portocalie, Iulia Timoşenko şi preşedintele Iuşcenko, nu pot renunţa la veşnicul lor conflict. Ei se acuză reciproc nu doar de corupţie, ca până acum, ci şi de prăbuşirea monedei naţionale, care şi-a pierdut jumătate din valoare.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Ucraina criza economica
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close