Antena 3 CNN Externe Ucraina vrea să cumpere gaze din România, Germania şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia

Ucraina vrea să cumpere gaze din România, Germania şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 14:55 19 Mar 2012 Modificat la 14:55 19 Mar 2012
Ucraina vrea să cumpere gaze din România, Germania şi Turcia pentru a reduce importurile din Rusia
Foto: e-nergia.ro
Kievul a început discuţii cu Germania, România şi Turcia pentru a cumpăra 2-3,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an de la fiecare dintre cele trei state, în încercarea de a reduce importurile mai scumpe de gaze ruseşti, potrivit Ria Novosti.

Compania naţioanlă de energie din Ucraina, Naftogaz, vrea să cumpere circa 10 miliarde metri cubi de gaze din Europa, reprezentând o treime din gazul importat din Rusia pentru consumul naţional, a declarat directorul general al societăţii, Evgheni Bakulin.

Potrivit lui Bakulin, preţul gazelor naturale este cu aproximativ 30-40 de dolari pe mia de metri cubi mai scăzut în Europa faţă de tariful stabilit în contractul semnat în 2009 cu grupul rus Gazprom.

România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale, potrivit Mediafax. Consumul de gaze al ţării noastre este acoperit în proporţie de circa 80% din producţia internă, diferenţa fiind acoperită din importuri din Rusia, prin companii intermediare.

Ucraina consumă, conform celor mai recente informaţii, 80 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, acoperind din producţia internă mai puţin de 20 de miliarde de metri cubi. Restul provine din importuri din Rusia şi Turkmenistan, prin Rusia.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că Ucraina plăteşte în fiecare an cu aproximativ 3,8 miliarde de dolari mai mult decât statele europene pentru cantităţi egale de gaze importate din Rusia. Suma reprezintă 8% din bugetul Ucrainei pentru acest an.

Ianukovici consideră că un preţ de 250 de dolari pe mia de metri cubi ar fi corect pentru gazul importat din Rusia, faţă de tariful de 400 dolari pe 1.000 metri cubi suportat în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Rusia asigură circa un sfert din consumul de gaze al UE, 80% din aceste importuri tranzitând Ucraina.

×
TOP articole
x close