Antena 3 CNN Externe Ucraina. Timoşenko ar putea reveni la conducerea Guvernului

Ucraina. Timoşenko ar putea reveni la conducerea Guvernului

Ucraina. Timoşenko ar putea reveni la conducerea Guvernului
16 Oct 2007   •   08:59

Cele două formaţiuni pro-occidentale din Ucraina au reuşit să încheie un acord de guvernare, la mai bine de două săptămâni după alegeri. Fostul premier Iulia Timoşenko urmează să revină la conducerea Guvernului. Acordul mai trebuie totuşi să treacă testul votului din Parlament, unde noua coaliţie deţine doar o majoritate la limită. Acordul va fi semnat oficial marţi, dar a fost parafat încă de luni seară, la sediul preşedinţiei. Anterior, preşedintele Viktor Iuşcenko s-a întâlnit cu liderii partidelor din viitoarea coaliţie.

Iuşcenko şi Timoşenko au mai fost aliaţi în „revoluţia portocalie” din 2004 şi apoi la guvernare. Dar partidele lor s-au angajat, destul de repede, într-o luptă pentru putere, iar preşedintele a demis-o pe aşa-numita „doamnă de fier” de la conducerea Guvernului. Cei doi s-au reconciliat înaintea recentelor alegeri, iar Iulia Timoşenko este convinsă că de această dată coaliţia va avea succes.

„Parlamentul este nou, la putere sunt oameni noi, iar echipa democraţilor este hotărâtă să reformeze toate sectoarele pentru ca lumea să simtă schimbări concrete”, a declarat ea.

În Parlament, coaliţia deţine doar 228 voturi, cu numai două peste minimul necesar. Potrivit analiştilor, unii deputaţi din partidul lui Iuşcenko nu sunt entuziasmaţi de revenirea Iuliei Timoşenko la putere. Chiar preşedintele s-a pronunţat la un moment dat pentru o coaliţie în trei, cu partidul pro-rus al Regiunilor, care are cei mai mulţi deputaţi. Coaliţia este dispusă să ofere câteva funcţii ministeriale opoziţiei, pentru ca aceasta să aibă un cuvânt de spus în guvernare.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close