Antena 3 CNN Externe Ucraina susţine restricţiile asupra manevrelor Flotei ruseşti din Marea Neagră

Ucraina susţine restricţiile asupra manevrelor Flotei ruseşti din Marea Neagră

Ucraina susţine restricţiile asupra manevrelor Flotei ruseşti din Marea Neagră
15 Aug 2008   •   09:31

Ucraina şi-a susţinut, joi, decizia de a impune restricţii, asupra manevrelor Flotei Ruseşti din Marea Neagră, cu baza în portul Sevastopol, din Crimeea. Comandanţii flotei afirmă, însă, că nu vor lua în seamă decizia conducerii de la Kiev, adoptată pe fondul războiului din Georgia. Iar la Sevastopol, simpatizanţii Rusiei au ieşit în stradă.

După ce Flota Mării Negre s-a implicat în operaţiunile din Georgia, preşedintele Viktor Iuşcenko a decretat că orice manevră a navelor şi avioanelor ruseşti va trebui aprobată în prealabil de autorităţile de la Kiev. Armata ucraineană este decisă să aplice decretul fără nicio concesie.

La Sevastopol, câteva sute de oameni au manifestat în sprijinul Rusiei şi al flotei sale, care şi-a avut baza în acest port încă de pe vremea ţarilor.

Manifestanţii au scandat lozinci ostile la adresa Georgiei şi a preşedintelui Iuşcenko, care şi-a exprimat sprijinul pentru acest stat. Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia până în 1954, când a fost dăruită Ucrainei de liderul sovietic de atunci, Nikita Hruşciov. Aproape întreaga populaţie este rusofonă şi are opinii favorabile faţă de Rusia.

Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close