Antena 3 CNN Externe Ucraina și Rusia anunță primul schimb de prizonieri după incursiunea ucraineană în Kursk

Ucraina și Rusia anunță primul schimb de prizonieri după incursiunea ucraineană în Kursk

soldati rusi capturati kursk
Soldaţi ruşi capturaţi în Kursk. Foto: Captură Twitter/Euromaidan Press
de Adrian Dumitru    |    24 Aug 2024   •   16:42

Rusia şi Ucraina au anunţat, sâmbătă, că au făcut schimb de 230 de prizonieri de război de ambele părţi, inclusiv recruţi ruşi capturaţi în timpul incursiunii ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, conform AFP, citată de Agerpres.

„La finalul procesului de negociere, 115 militari ruşi capturaţi în regiunea Kursk au fost trimişi înapoi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, 115 prizonieri de război din forţele armate ucrainene au fost predaţi”, au comunicat autoritățile regimului criminal de la Kremlin.

Militarii ruşi eliberaţi se află, în prezent, pe teritoriul Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, a adăugat acesta.

„Alţi 115 dintre apărătorii noştri s-au întors, astăzi, acasă. Aceştia sunt militari din garda naţională, forţele armate, marina şi serviciul naţional de pază a frontierelor", a confirmat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ca multe dintre cele precedente, acest schimb a fost mediat de Emiratele Arabe Unite. EAU s-au autocaracterizat drept „un mediator de încredere care sprijină diplomaţia în vederea soluţionării crizei dintre cele două ţări”.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a promis să „continue toate eforturile şi iniţiativele menite să găsească o soluţie paşnică”, considerând că dezescaladarea este singura modalitate de a rezolva conflictul.

Ofensiva ucraineană surpriză lansată pe 6 august în regiunea Kursk de la frontiera Rusiei a luat prin surprindere Kremlinul, iar Ucraina s-a lăudat că a luat prizonieri sute de soldaţi ruşi.

Potrivit presei din Rusia, aceşti prizonieri sunt în mare parte recruţi şi poliţişti de frontieră. Recruţii ruşi nu luptă în Ucraina, ci îşi efectuează serviciul militar obligatoriu de un an pe teritoriul naţional şi, în general, nu au o experienţă militară reală. Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri în numeroase ocazii de la începutul conflictului în 2022.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close