Antena 3 CNN Externe Ucraina semnează un acord de securitate cu UE. Zelenski: Ne apropiem de obiectivul istoric de pace și prosperitate

Ucraina semnează un acord de securitate cu UE. Zelenski: Ne apropiem de obiectivul istoric de pace și prosperitate

Ucraina semnează un acord de securitate cu UE. Zelenski: Ne apropiem de obiectivul istoric de pace și prosperitate
Volodimir Zelenski, la summitul de pace din Elveța, din 15-16 iunie 2024 | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    27 Iun 2024   •   15:42

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat joi în vizită la Bruxelles pentru a semna un acord de securitate cu Uniunea Europeană, a declarat că acest document reprezintă un pas important către „pace și prosperitate" pe continent.

Vizita liderului ucrainean în Belgia survine la câteva zile după începerea oficială a negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE, la mai bine de doi ani de la începutul invaziei ruse.

„Vom semna trei acorduri de securitate, dintre care unul cu întreaga UE", a anunţat Zelenski pe contul său de pe reţeaua socială X, afirmând că el va avea întrevederi cu lideri ai UE şi ai statelor membre.

„Pentru prima dată, acest acord va consacra angajamentul tuturor celor 27 de state membre de a furniza Ucrainei un sprijin important, independent de orice schimbare instituţională internă", a spus Zelenski.

Ucraina, care depinde crucial de sprijinul occidental, încearcă să consolideze acest ajutor pe termen lung.

"Fiecare etapă depășită ne apropie de obiectivul nostru istoric de pace și prosperitate în casa noastră europeană comună", a declarat Zelenski.

Ucraina a semnat deja 17 acorduri de securitate bilaterale similare, inclusiv cu SUA, Franța, Germania, Regatul Unit și Japonia.

Aceste acorduri reflectă angajamentul țărilor aliate de a oferi Ucrainei ajutor militar, financiar, umanitar și politic, în contextul în care Kievul, cu resurse limitate, se confruntă cu dificultăți pe frontul de est împotriva Moscovei.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Congresul USR decide cum se împarte puterea sub șefia Elenei Lasconi
x close