Antena 3 CNN Externe Ucraina se opune desfăşurării de submarine ruseşti în cadrul Flotei Mării Negre

Ucraina se opune desfăşurării de submarine ruseşti în cadrul Flotei Mării Negre

   Ucraina se opune desfăşurării de submarine ruseşti în cadrul Flotei Mării Negre
26 Mar 2009   •   10:12

Ucraina se opune desfăşurării unui număr mai mare de submarine la Flota rusă de la Marea Neagră, cu baza în Crimeea, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Kiev,Vasili Kirilici.

Comentând planurile Rusiei de a desfăşura noi submarine în cadrul Flotei Mării Negre, acesta a susţinut că Rusia ar putea moderniza flota doar cu consimţământul Ucrainei, potrivit agenţiei Interfax-Ucraina.


?Modernizarea Flotei Mării Negre este posibilă doar după semnarea unor acorduri în acest sens cu Ucraina?, a subliniat diplomatul.

?Aceasta nu este o chestiune nouă. A fost discutată în mod repetat în timpul consultărilor bilaterale, iar poziţia Ucrainei în această privinţă este binecunoscută părţii ruse. Ne opunem creşterii numărului de unităţi militare la Flota Mării Negre, care are baza pe teritoriul Ucrainei?, arăta Kirilici.

Unul din şefii flotei ruse declarase marţi că Flota Mării Negre trebuie să aibă 8-10 submarine în serviciu activ, iar marina intenţionează să cumpere noi nave Lada pentru a îndeplini această cerinţă.

?Intenţionăm să defăşurăm noi submarine în cadrul Flotei Mării Negre, inclusiv noi nave clasa Lada, dar planurile noastre sunt zădărnicite de Ucraina, care vede în aceasta mai degrabă o desfăşurare de armament nou decât o modernizare?, arăta viceamiralul Oleg Burtsev, şef adjunct al Statului Major al Marinei ruse.

Flota Mării Negre desfăşoară acum un submarin diesel-electric Project 877 Kilo, iar unul de clasa Project 641 Foxtrot este supus unei modernizări complexe. Flota Mării Negre foloseşte o unitate navală din Crimeea ca parte a unui acord din 1997, conform căruia Ucraina a închiriat baza Rusiei până în 2017.
Kievul a repetat de nenumărate ori că nu va prelungi închirierea bazei şi a cerut Moscovei să înceapă pregătirea retragerii.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close