Zelenski nu a decretat încă mobilizarea, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Preşedinţia Ucrainei: Legea permite creșterea combativității în timpul agresiunii militare
Legea, aprobată de parlament în martie, permite o întărire semnificativă a forţelor armate în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia.
"Aceasta va face posibilă suplimentarea rapidă a unităţilor militare ale tuturor forţelor de apărare cu rezervişti, crescându-le astfel semnificativ combativitatea în timpul agresiunii militare", a transmis preşedinţia de la Kiev.
Marţi, preşedintele Zelenski i-a cerut omologului rus Vladimir Putin să se întâlnească în regiunea Donbas pentru discuţii vizând încetarea conflictului în această zonă şi atenuarea tensiunilor între cele două state vecine.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.
Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia că masează în mod provocator trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea.
La rândul său, Rusia a denunţat ceea ce a numit "activitatea provocatoare" a Statelor Unite şi a NATO în regiunea Mării Negre.
Rusia, mobilizare fără precedent de trupe, pe uscat şi pe mare
Un document intern ucrainean, citat de site-ul american Axios, și mai multe imagini din satelit analizate de publicaţia americană Wall Street Journal arată cât de extinse sunt manevrele militare rusești din Marea Neagră și de la granița cu Ucraina.
Oficialii și experții în politică externă spun că Rusia a mobilizat suficiente trupe pentru efectuarea unei incursiuni militare în Ucraina.
Astfel, potrivit unui document intern al Ministerului Apărării de la Kiev, exerciţiile militare ale Rusiei în apropierea rutelor comerciale din Marea Neagră ameninţă să sugrume economia Ucrainei.
Săptămâna trecută, Rusia a anunțat că suspendă până în octombrie navigația vaselor militare și a altor nave oficiale străine în trei zone ale Peninsulei Crimeea, în scopul derulării de manevre militare.
Câteva zile mai devreme, Pentagonul a anulat planurile de a trimite două nave de război în Marea Neagră fără să ofere o explicaţie oficialăpentru această decizie.
Documentul citat de Axios arată amploarea manevrelor Rusiei. Potrivit părții ucrainene, zona în care se vor derula exercițiile militare ruse acoperă 27% din suprafața Mării Negre.
În paralel, rușii folosesc infrastructura civilă în scopuri militare, potrivit Kievului. Documentul spune că Rusia a instalat radare pe platforme de gaz natural pe care le-a confiscat de la ucraineni, după anexarea Crimeei, în 2014.
Şeful diplomaţiei europene avertizează că Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea
Peste 100.000 de militari au fost masaţi de Rusia la graniţa cu Ucrania şi în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în urmă cu şapte ani.
Informaţia vine de la şeful diplomaţiei europene Joseph Borell, după discuţii între miniştrii de externe din Uniunea Europeană şi omologul din Ucraina.
"Este vorba de cea mai mare desfășurare militară a armatei ruse la granița cu Ucraina de până acum. Este în mod evident o sursă de îngrijorare. Atunci când desfășori atâtea trupe, oricând poate să apară scânteie undeva", a estimat Borell.
Oficialul european a spus că, pentru moment, nu sunt avute în vedere sancțiuni economice sau măsuri expulzare a diplomaților ruși, în ciuda faptului că aglomerarea de trupe de la granița ucraineană este fără precedent.
La Washington, oficialii Pentagonului spun că numărul soldaților ruşi din zonă îl depășește pe cel din primăvara lui 2014, când a fost anexată Crimeea, şi că nu este clar că acești soldați ar avea drept obiectiv antrenamentul militar.
Foto: militar ucrainean participant la exerciţii militare NATO, sudul Ucrainei, 2019