Guvernul de la Kiev a comunicat numele a trei generali nord-coreeni, despre care afirmă că însoţesc mai multe mii de soldați trimiși de Phenian în Rusia, în sprijinul trupelor Moscovei, scrie Agerpres.
Astfel, Ucraina l-a nominalizat pe generalul-colonel Kim Yong Bok, care comandă trupe ale forțelor speciale din Coreea de Nord, inclusiv Corpul XI, despre care serviciul de informații sud-coreean a afirmat că a fost trimis în Rusia.
Ceilalți doi ofițeri de rang înalt ar fi generalul-colonel Ri Chang Ho, adjunctul șefului Statului Major General, şi generalul-maior Sin Kum Cheol, șeful Direcției Operaționale Principale.
Michael Madden, un expert al Centrului Stimson din SUA, a estimat că rolul generalului Kim pare a fi mai important.
Acest ofițer conduce Biroul pentru instruirea infanteriei ușoare din cadrul armatei nord-coreene, KPA, ce include Corpul XI și alte unități detașate în misiuni speciale pentru Biroul General de Recunoaștere. Acesta din urmă constituie principala agenție de spionaj a regimului nord-coreean.
Anul acesta, Kim Yong Bok a apărut la șapte evenimente alături de liderul nord-coreean Kim Jong Un, inclusiv la exerciții ale forțelor speciale.
"Aceasta este o desfășurare de forțe aproape fără precedent pentru KPA", a estimat Madden, care crede că generalul se află în Rusia în calitate de reprezentant al lui Kim Jong Un.
Delegația Ucrainei la ONU spune că 500 de ofițeri ai lui Kim Jong Un însoțesc trupele nord-coreene din Rusia
Într-o declarație adresată, miercuri, Consiliului de Securitate al ONU, delegația Ucrainei a precizat că regimul de la Phenian a trimis cel puțin 500 de ofițeri în Rusia, inclusiv cei trei generali.
Potrivit părții ucrainene, trupele nord-coreene din Rusia sunt organizate în cel puțin cinci formațiuni a câte 2.000-3.000 de soldați, ce vor fi integrate în unități rusești pentru a-şi ascunde prezența.
Rusia nu a negat implicarea trupelor nord-coreene în războiul pe care îl poartă în Ucraina din februarie 2022.
Coreea de Nord a negat inițial desfășurarea din Rusia, dar a revenit ulterior, susținând că trimiterea trupelor sale este conformă cu dreptul internațional.
În cadrul aceleași ședințe a Consiliului de Securitate, ambasadorul rus Vasili Nebenzia a declarat că interacțiunea militară a Rusiei cu Coreea de Nord nu încalcă dreptul internațional şi că Moscova are dreptul de a solicita ajutor de la partenerii săi.