Antena 3 CNN Externe Ucraina neagă susţinerile Belarusului, care anunţa că a trimis trupe la graniţă: „Face jocul Rusiei”

Ucraina neagă susţinerile Belarusului, care anunţa că a trimis trupe la graniţă: „Face jocul Rusiei”

Grani?a Ucraina - Belarus
Granița Ucraina - Belarus. Sursa foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    12 Aug 2024   •   15:46

Guvernul ucrainean a transmis, luni, că nu a observat niciun semn de intensificare a prezenţei forţelor bieloruse lângă graniţa lor, contrazicând declaraţia autorităţilor bieloruse conform căreia ar fi trimis mai multe trupe în zonă, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„În ultimele zile, nu am înregistrat nicio mişcare sau o creştere de forţe din Belarus, inclusiv diferite unităţi, echipamente şi personal în apropierea graniţei noastre”, a declarat Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră a Ucrainei.

Belarusul, un aliat apropiat al Kremlinului care are graniţă cu nordul Ucrainei, a anunţat, sâmbătă, că trimite trupe pentru a-şi consolida prezenţa la graniţa cu Ucraina, după ce a acuzat guvernul de la Kiev că i-a încălcat spaţiul aerian cu drone.

O creştere a forţelor bieloruse la graniţă ar însemna o potenţială ameninţare la care Ucraina ar putea răspunde prin trimiterea de trupe pentru a întări zona, într-un moment tensionat de-a lungul graniţei de nord ruso-ucrainene.

La aproape doi ani şi jumătate de la declanşarea războiului de către Rusia, Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră în regiunea Kursk, a Rusiei, săptămâna trecută. Rusia a transmis, luni, că a fost semnalată şi o intensificare a activităţii militare ucrainene în apropierea regiunii Belgorod.

Andrii Demcenko a afirmat că Belarus a făcut declaraţia privind creşterea prezenţei militare pentru a face „jocul Rusiei” şi pentru a contribui la o campanie de informare care are drept scop exercitarea de presiuni asupra Ucrainei.

„Cel mai probabil, vor fi obligaţi să mute echipamente şi personal, poate în număr redus, pentru a crea impresia că acest lucru se întâmplă. Cel mai probabil, dacă acest lucru se va întâmpla sau se întâmplă, va fi mai adânc pe teritoriul bielorus”, a adăugat Demcenko.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close