Antena 3 CNN Externe Ucraina va deveni membru al NATO. "Veți vedea un sprijin foarte puternic", spune secretarul de stat american Antony Blinken

Ucraina va deveni membru al NATO. "Veți vedea un sprijin foarte puternic", spune secretarul de stat american Antony Blinken

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:29 05 Apr 2024 Modificat la 12:29 05 Apr 2024

O afirmație în acest sens a fost făcută de secretarul de stat american, Antony Blinken (foto).

Șeful diplomației de la Washington a adus ca argument "susținerea continuă și stabilă" a actualilor membri față de candidatura Kievului.

"Ucraina va deveni membră a NATO. Scopul nostru la summit (summit-ul Alianței din acest an, de la Washington, n.r.) este de a ajuta la construirea unei punți către această aderare și de a crea o cale clară pentru ca Ucraina să meargă mai departe.

Am lucrat mult în acest sens în ultimele două zile aici, la Bruxelles. Mai avem mult de lucru până la summit. Dar cred că vom vedea acolo un sprijin foarte puternic pentru Ucraina în ceea ce privește relația sa cu NATO", a spus secretarul de stat american.

Între timp, Ucraina trebuie să facă față unei situații tot mai dificile pe frontul din sud-estul țării.

Ucraina trebuie să reziste ofensivei rușilor fără sprijinul militar blocat în Congresul american

Aici, Rusia încearcă să spargă linia de apărare ucraineană cu asalturi ale diviziilor mecanizate, înainte ca solul să devină impracticabil pentru vehiculele de luptă blindate.

Estimarea aparține think tank-ului ISW (Institutul pentru Studiul Războiului), cu sediul la Washington.

Separat, oficiali militari ucraineni de rang înalt au declarat că linia frontului este în pericol să se prăbușească în unele puncte, după cum a relatat publicația Politico.

În condițiile în care lucrurile se înrăutățesc pe front, Ucraina nu se poate baza pe sprijinul militar american, blocat în Camera Reprezentanților de republicanii fideli lui Donald Trump. Șeful acestui for, Mike Johnson, promitea un vot după Paștele catolic, însă promisiunea nu s-a materializat, iar o eventuală deblocare a proiectului de lege care a trecut de Senat ar putea să mai dureze câteva săptămâni, după cum au declarat surse politice la curent cu situația.

În acest context complicat, Rusia a speculat cea de-a 75-a aniversare a NATO pentru a transmite mesajul că Moscova se consideră "în confruntare directă" cu alianța condusă de SUA.

Însă NATO nu se consideră în confruntare cu Rusia, spune secretarul general Jens Stoltenberg.

El a insistat că organizația sa nu plănuiește să trimită trupe combatante în Ucraina, dar a subliniat, pe de altă parte, că NATO are dreptul să sprijine Kievul să se apere în fața Rusiei.

"Noi avem dreptul să sprijinim Ucraina să se apere. Și asta fac aliații din NATO. Nu avem niciun plan de a desfășura contingente de luptă NATO în Ucraina. Nu au existat solicitări în acest sens.

Ucrainenii cer echipamente, muniții, arme iar noi le furnizăm Ucrainei. Acest lucru nu face din aliații NATO parte a conflictului. Noi susținem Ucraina să-și exercite dreptul la autoapărare", a argumentat Jens Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor de Externe ai organizației, desfășurată la Bruxelles.

×
TOP articole
x close