Antena 3 CNN Externe Ucraina marchează Ziua Armatei cu echipamente militare americane și promite că va lupta împotriva Rusiei

Ucraina marchează Ziua Armatei cu echipamente militare americane și promite că va lupta împotriva Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele armate ale Ucrainei sunt capabile să lupte împotriva oricărui atac din Rusia; țara a marcat luni Ziua Armatei cu o expoziție de vehicule blindate și ambarcațiuni de patrulare americane.

Ucraina armata
Sursa foto: Twitter/Reuters
de Alexandra Ionescu    |    06 Dec 2021   •   14:51

Președintele american Joe Biden a promis cî va sprijini Ucraina în conflictul cu Moscova și va purta marți discuții cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să dezamorseze criza.

Ucraina a acuzat Rusia că adună zeci de mii de trupe în apropierea graniței sale în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă, ridicând perspectiva unui război deschis între cei doi vecini.

„Militarii Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să își îndeplinească cea mai importantă misiune - să apere libertatea și suveranitatea statului de agresorul rus”, a spus Zelenski într-un comunicat.

„Armata ucraineană este încrezătoare în puterea sa și este capabilă să zădărnicească orice plan de cucerire al inamicului”, a spus el.

Rusia a respins discuțiile despre un nou atac asupra Ucrainei ca fiind false și inflamatorii, dar a spus Occidentului să nu treacă „liniile roșii” și să oprească expansiunea către est a alianței NATO.

Zelenski va călători spre est, până la Harkov, un centru tradițional pentru fabricarea de arme ucrainene, pentru a marca o livrare de tancuri, transportoare personale blindate și vehicule blindate fabricate în fabricile orașului.

El va vizita, de asemenea, regiunea Donețk, unde armata ucraineană s-a luptat cu forțele susținute de Rusia într-un conflict înfocat despre care Kievul spune că a ucis 14.000 de oameni din 2014.

Mai multe orașe din Ucraina marchează cea de-a 30-a aniversare de la crearea unei armate independente după câștigarea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991.

Kiev, Lviv și Odesa vor afișa Humve-uri fabricate în SUA. La Odesa, va avea loc și o ceremonie de predare a două ambarcațiuni de patrulare a Gărzii de Coastă a SUA, recent livrate, menite să întărească marina ucraineană. 

Ucraina a cerut NATO să accelereze intrarea în alianța militară și a spus că Moscova nu are dreptul de veto. Conducerea NATO a susținut dmersul, dar a spus că Ucraina trebuie să realizeze mai întâi reformele în domeniul apărării și să elimine corupția, informează Reuters.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia Volodimir Zelenski razboi NATO
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close