Antena 3 CNN Externe Ucraina, liber la exporturi de cereale fără taxe în Uniunea Europeană până în vara lui 2024 | "Sprijinul politic și economic e neclintit!"

Ucraina, liber la exporturi de cereale fără taxe în Uniunea Europeană până în vara lui 2024 | "Sprijinul politic și economic e neclintit!"

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să prelungească până în luna iunie 2024 suspendarea tuturor tarifelor vamale, cotelor şi măsurilor de apărare față de exporturile Ucrainei în țările din blocul comunitar.

cereale
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mai 2023   •   15:24

Consiliul Uniunii Europene, în care sunt reprezentate guvernele statelor membre, a postat pe Twitter că miniștrii europeni ai Comerțului au convenit această prelungire joi, în cadrul unei reuniuni.

În prealabil, a fost ridicat un embargo cu privire la importurile de cereale impus de unele state UE, transmite presa internațională.

"Prin reînnoirea acestor măsuri, UE continuă să își demonstreze sprijinul politic și economic de neclintit pentru Ucraina, care se confruntă în continuare cu agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei", se precizează într-un comunicat al instituției citate.

Citește și: "Președintele României nu mai e Iohannis, e Zelenski!" | Fermierii români stau să explodeze din cauza scandalului cerealelor din Ucraina

Inițial, Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale și alte restricții la produsele agricole și alimentare din Ucraina pentru o perioadă de 12 luni, începând din iunie 2022.

Suspendarea tarifelor vamale la exporturile ucrainene în UE a declanșat proteste ample din partea organizațiilor naționale ale fermierilor.

Ungaria și Polonia au dat tonul interzicerii importurilor de cereale din Ucraina

În luna aprilie, guvernele din Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale din Ucraina.

Criza a fost declanșată de faptul că aceste grâne, care ar fi trebuit doar să tranziteze statele din centrul și estul Europei pe anumite coridoare de transport, au ajuns să invadeze piețele locale, la prețuri scăzute, de natură să-i falimenteze pe fermieri.

Încă dinainte de invazia declanșată de Rusia în luna februarie a anului trecut, Ucraina a beneficiat de eliminarea unei mari părți din tarifele UE.

Cinci state vecine cu Ucraina - Ungaria, Polonia, Bulgaria, România și Slovacia - au primit derogarea de a interzice, până în data de 5 iunie anul curent, vânzările pe piața internă la grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui provenind din Ucraina, tranzitul acestor produse fiind permis în vederea exportului în țări terțe, notează presa internațională.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close