După numărarea a peste 99% din buletinele de vot, Partidul Regiunilor se situa pe locul întâi în preferinţele alegătorilor. Urmau, pe locurile II şi III cele două formaţiuni ?portocalii?. Rezultatele permiteau Blocului Timoşenko şi coaliţiei pro-prezidenţiale Ucraina Noastră să aibă împreună 230 de mandate în Rada Supremă, cu 4 mai multe decât era necesar pentru formarea unei coaliţii majoritare. Preşedintele a produs însă o supriză uriaşă.
?Am însărcinat Partidul Regiunilor, blocul Iulia Timoşenko şi Ucraina Noastră, ca şi alţi câştigători, să înceapă negocierile preliminare pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui guvern?, a anunţat el.
Toată lumea se aştepta ca şeful statului să anunţe formarea unei coaliţii, până la finele acestei săptămâni, între aliaţii din timpul Revoluţiei Portocalii, din 2004. Iulia Timoşenko a mai fost premier şi în 2005, înainte de a fi destituită chiar de Iuşcenko, pe fondul luptei pentru putere în tabăra care a produs revoluţia paşnică din 2004.
De data aceasta, Iulia Timoşenko a anunţat că va rămâne în opoziţie, în cazul în care formaţiunea prezidenţială formează o alianţă cu pro-ruşii.
Între timp, tensiunile provocate de anunţul Gazprom că ar putea întrerupe furnizarea de gaze Ucrainei, pe motiv de neplată, au fost aplanate, cel puţin aparent. Un oficial Gazprom a anunţat că Ucraina s-a angajat să ramburseze Rusiei datoria pentru gazele primite, pentru a evita reducerea livrărilor şi perturbarea vânzărilor către Europa. Totuşi, Ucraina nu a admis că restanţele totalizează 1,3 miliarde de dolari.
Analiştii sunt de părere că disputa, care a provocat noi temeri în Europa privind întreruperea livrărilor de gaze, este motivată politic. Avertismentul Gazprom s-a înregistrat într-o perioadă în care configuraţia politică de la Kiev rămâne incertă.
Antena 3