Antena 3 CNN Externe Ucraina înregistrează epava navei ”Moscova” drept ”moștenire culturală subacvatică”

Ucraina înregistrează epava navei ”Moscova” drept ”moștenire culturală subacvatică”

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 22:59 22 Apr 2022 Modificat la 23:00 22 Apr 2022
Moskva
Sursa foto: hepta

„Moskva” (n.r. Moscova) a fost nava amiral a flotei ruse și a devenit numărul 2064 în registrul patrimoniului cultural subacvatic al Ucrainei”, a scris Ministerul Apărării al țării pe pagina sa de Facebook. 

Nava emblematică a marinei ruse din Marea Neagră, Moscova s-a scufundat în timpul unei operațiuni de remorcare săptămâna trecută, după ce un incendiu a izbucnit la bord.

Ucraina a susținut că trupele sale erau în spatele atacului și au tras rachete care au scufundat nava – în timp ce Moscova a spus că explozia muniției din interiorul navei a provocat incendiul.

Ministerul Apărării al țării a susținut că „toate urmele activității umane de pe fundul Mării Negre în cadrul activității economice a statului nostru” sunt proprietate națională, potrivit „Convenției UNESCO”.

Eden Sarid, lector la Universitatea din Essex și expert în dreptul patrimoniului cultural, a spus că acest lucru este greșit.

„Ei pot înregistra orice sit sau orice obiect subacvatic din apele lor teritoriale ca sit al patrimoniului cultural”, a spus el. „Devine un pic mai complicat când intră în vigoare dreptul internațional.”

Acordul internațional care guvernează patrimoniul subacvatic este Convenția privind patrimoniul cultural subacvatic condusă de UNESCO, creată în 2001 și semnată de 71 de țări, inclusiv Ucraina.

Acesta își propune să păstreze „toate urmele existenței umane” – inclusiv epavele și orașele scufundate – cu un „caracter cultural, istoric sau arheologic” găsite sub apă și să creeze un cadru pentru combaterea jafurilor ilegale.

Această desemnare înseamnă că site-ul poate fi accesat doar în scopuri de cercetare sau recreative și nu poate fi salvat, a spus Sarid. Dar pe mai multe fronturi, a susținut el, legea nu se aplică Moscovei, potrivit Politico.

În primul rând, convenția prevede că orice sit de patrimoniu trebuie să fie „parțial” sub apă „pentru cel puțin 100 de ani”. În al doilea rând, Moscova este o navă străină care arborează un pavilion străin, împiedicând Ucraina să-l revendice ca moștenire națională.

În cele din urmă, Rusia nu este semnatară a acordului UNESCO, ceea ce înseamnă că nu trebuie să respecte niciunul dintre liniile sale directoare.

×
x close