Antena 3 CNN Externe Ucraina ia în calcul ca Rusia să participe la un summit de pace, după conferința din Elveția. Olaf Scholz: "Nu va exista o victorie militară a Rusiei"

Ucraina ia în calcul ca Rusia să participe la un summit de pace, după conferința din Elveția. Olaf Scholz: "Nu va exista o victorie militară a Rusiei"

Kievul vrea să înainteze Moscovei o foaie de parcurs aprobată de comunitatea internațională

Ucraina ia în calcul ca Rusia să participe la un summit de pace, după conferința din Elveția. Olaf Scholz: "Nu va exista o victorie militară a Rusiei"
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2024   •   08:38

Această inițiativă ar urma să se materializeze la un summit de pace ulterior conferinței din Elveția, la care Rusia nu a fost invitată, relatează Agerpres.

"Intenționăm să pregătim împreună planul comun care va fi susținut de toate țările responsabile. Şi luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei şi de a prezenta împreună acest plan comun. Pentru al doilea summit, vom lucra cu toate țările care doresc să participe", a declarat Andrei Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene.

Potrivit acestuia, o foaie de parcurs "susținută de 100 sau mai multe țări de pe toate continentele" va fi foarte greu de contestat de către regimul președintelui rus Vladimir Putin.

Zeci de lideri din întreaga lume se întâlnesc sâmbătă şi duminică în Elveția cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la un eveniment conceput ca un "prim pas" pentru a găsi calea către pace în Ucraina.

Deși Ucraina a făcut demersuri în acest sens, China, aliat al Rusiei, nu a dorit să participe la această "Conferință la nivel înalt privind pacea în Ucraina".

Zelenski participă la reuniunea G7 din Italia înainte de summitul din Elveția

Summitul va avea loc în complexul hotelier Burgenstock și urmează reuniunii G7 care se desfășoară de joi până sâmbătă, în sudul Italiei.

Președintele ucrainean participă și la summitul G7.

Liderii G7 - ai celor mai dezvoltate țări din punct de vedere economic, tehnologic și militar - speră să ajungă la un acord privind utilizarea dobânzilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina să reziste în războiul declanșat de Rusia în urmă cu mai mult de doi ani.

De la G7, Zelenski se va alătura, în Elveția, reprezentanților a peste 90 de state şi organizații. Între liderii participanți se numără președintele francez Emmanuel Macron, vicepreşedinta SUA Kamala Harris şi cancelarul german Olaf Scholz.

Înaintea evenimentului din Elveția, Scholz i-a promis lui Zelenski, la Berlin, că nu va exista nicio victorie militară a Rusiei în Ucraina.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Alertă la bazele militare americane din Europa, inclusiv din România
x close