Antena 3 CNN Externe Ucraina folosește câini-roboți pe front pentru a veni în ajutorul soldaților

Ucraina folosește câini-roboți pe front pentru a veni în ajutorul soldaților

caini roboti front ucraina profimedia images
Câinii-roboţi sunt desfăşuraţi pe frontul din Ucraina pentru a scuti soldaţii ucraineni de misiuni periculoase / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    08 Aug 2024   •   18:19

Greu de depistat şi agili, câinii-roboţi sunt desfăşuraţi pe frontul din Ucraina pentru a scuti soldaţii ucraineni de misiuni periculoase, de la recunoaşterea poziţiilor ruse şi până la detectarea minelor şi ar putea deveni în curând o prezenţă comună pe front, transmite joi AFP, potrivit Agerpres.

În timpul unei demonstraţii desfăşurate într-un loc pe care Ucraina l-a ţinut secret, un câine metalic model „BAD One”, abia scos din cutie, se ridică, se ghemuieşte, aleargă sau sare conform ordinelor date de operatorul său de pe telecomandă.

Derivat dintr-un model disponibil în comerţ, acest robot este disponibil şi într-o versiune mai sofisticată, „BAD Two”, care nu a putut fi prezentată din motive de securitate.

Capabil de a desfăşura numeroase misiuni pe front, aceşti câini roboţi se pot dovedi aliaţi preţioşi pentru armata ucraineană care nu dispune de efectivele suficiente pentru a respinge invazia rusă care a început în urmă cu doi ani şi jumătate.

Cu picioarele scurte şi un profil redus şi, prin urmare, greu de detectat, ei pot executa misiuni de recunoaştere ale poziţiilor inamice sau ale interiorului clădirilor din zonele de luptă datorită camerelor termice cu care sunt dotaţi.

„Avem soldaţi (...) trimişi în misiuni de recunoaştere” care sunt „de cele mai multe ori oameni foarte bine pregătiţi, foarte experimentaţi”, dar care „sunt expuşi permanent riscurilor”, explică operatorul „Iuri” (un pseudonim), care a realizat o demonstraţie în faţa jurnaliştilor AFP.

„Acest câine limitează riscurile pentru soldaţi şi creşte capacităţile operaţionale”, adaugă acest specialist de la o companie britanică care dezvoltă soluţii militare. „În cele din urmă, salvează vieţi”.

Câinele-robot folosit în demonstraţie funcţionează cu o baterie ce-i conferă o autonomie cuprinsă „între două şi trei ore”, mai precizează el.

Util pentru detectarea de mine şi de dispozitive explozive improvizate, câinele-robot poate îndeplini şi misiuni de transport muniţii sau medicamente în punctele fierbinţi de pe câmpul de luptă.

„Nu pot spune câţi am desfăşurat, nici, bineînţeles, unde sunt dislocaţi (în Ucraina)”, mai spune Iuri, estimând că „războiul din Ucraina a schimbat modul în care se vor desfăşura războaiele în întrega lume”.

„Un câine care costă câteva mii de dolari poate prelua o misiune pentru care altfel ai fi cheltuit multă tehnologie, sisteme de comunicaţii şi ai fi avut nevoie de cel puţin trei până la cinci soldaţi”, adaugă el.

În cazul în care este imobilizat sau capturat, „câinele” este echipat cu un comutator de urgenţă care şterge toate datele pe care le-a stocat.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close