Antena 3 CNN Externe Ucraina evacuează civili din mai multe localități din Doneţk

Ucraina evacuează civili din mai multe localități din Doneţk

BeFunky-collage - 2024-08-04T172654.276
Ucraina evacuează civili din mai multe localități din Doneţk / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    04 Aug 2024   •   17:28

Ucraina a anunţat duminică evacuarea copiilor şi părinţilor lor din mai multe localităţi din regiunea Doneţk (est), situate aproape de zonele unde Rusia a afirmat că a avansat în ultimele zile, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Cu câteva ore mai devreme, Rusia a anunţat cucerirea unui sat din această zonă. În ultimele săptămâni, Moscova a revendicat capturarea mai multor aşezări, dintre care majoritatea având doar câteva străzi.

„Inamicul bombardează în fiecare zi oraşe şi sate în zona respectivă. Am decis, aşadar, evacuarea copiilor cu părinţii lor sau alţi reprezentanţi legali”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, care a făcut publică o listă cu localităţile din sectoarele în care Rusia a declarat că a câştigat teren.

Filaşkin a menţionat localitatea Novogrodovka, situată la circa 20 km de satul Novoselivka Perşa, a cărei cucerire Rusia a revendicat-o duminică.

„În total, am evacuat 744 de copii cu familiile lor din patru aşezări spre regiuni mai sigure din Ucraina”, a afirmat guvernatorul părţii controlate de Kiev în regiunea Doneţk, în mare parte ocupată de Rusia, inclusiv centrul administrativ omonim al regiunii.

„Am dat instrucţiuni pentru ca doar vehiculele blindate să participe la evacuarea copiilor”, a spus el, invocând utilizarea de către forţele ruse a dronelor FPV (First person view) care permit celor care le operează să vadă imagini live de pe teren ca şi cum ar fi la bord.

„Trebuie să depunem eforturi pentru a ne proteja copiii”, a adăugat guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, care, în ultimele săptămâni, le ceruse civililor să părăsească regiunea din cauza intensificării bombardamentelor ruseşti.

În acest al treilea an de conflict, nici Moscova, nici Kievul nu sunt în măsură să schimbe în mod decisiv cursul războiului, în pofida recentelor câştiguri teritoriale ale forţelor ruse.

În 2022, Rusia a revendicat anexarea regiunii Doneţk (est), alături de alte trei regiuni ucrainene (Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie/sud/) pe care nu le controlează nici acum în întregime. 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close