"Amenințările la adresa securității naționale obligă Ucraina să-și delimiteze frontiera", a declarat Parubii într-un interviu pentru postul de televiziune ICTV, indicând că frontiera va fi demarcată pe întreaga sa lungime.
Demarcarea graniței într-un termen cât mai scurt a fost cerută de președintele Petro Poroșenko, în scopul de a securiza frontiera estică.
Finanțarea structurilor tehnologice de-a lungul frontierei va fi asigurată din bugetul de stat.
Aleksei Pușkov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a declarat că partea rusă nu intenționează să recunoască demarcarea unilaterală a frontierei de către Ucraina, avertizând că astfel de acțiuni ar putea duce la dispute frontaliere permanente.
''Se poate presupune că partea rusă nu va recunoaște demarcarea unilaterală a graniței cel puțin din simplul motiv că această modalitate contravine normelor internaționale în domeniu'', a afirmat Pușkov, subliniind că o delimitare unilaterală nu există. ''În caz că autoritățile de la Kiev nu știu — pentru delimitarea graniței e nevoie de crearea unei Comisii mixte, iar cele două părți implicate acționează împreună și aceasta face obiectul unui acord separat între state'', a argumentat el.
Ministrul ucrainean al apărării, Mihailo Koval, a exprimat duminică intenția Ucrainei de a închide granița cu Rusia în cursul acestei săptămâni.
Kievul acuză Moscova că permite infiltrarea de echipamente militare și mercenari în estul Ucrainei, unde insurgenți proruși înarmați controlează localități întregi și clădiri oficiale. Aceste acuzații sunt susținute de către Occident. Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, i-a cerut Rusiei să 'oprească fluxul ' de arme către rebeli.
Un acord de demarcare a frontierei între Ucraina și Rusia a fost semnat la 17 mai 2010, la Kiev, și a intrat în vigoare la 29 iulie același an. Ministerul ucrainean de Externe a declarat ulterior că părțile vor începe 'activitățile în teren' pentru demarcarea frontierei în 2012, dar multe sectoare așa și au rămas nedelimitate.
Guvernatorul ucrainean Igor Kolomoiski a prezentat vineri președinției de la Kiev proiectul construcției unui zid cu o lungime de 2.000 km, cu sârmă ghimpată, la frontiera cu Rusia, 'pentru a preveni orice incursiune din partea statului care duce o politică agresivă față de Ucraina', după cum relatase AFP.