Antena 3 CNN Externe Ucraina nu va modifica constituția în ceea ce privește aderarea la NATO

Ucraina nu va modifica constituția în ceea ce privește aderarea la NATO

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 15:11 25 Apr 2022 Modificat la 15:11 25 Apr 2022
Ucraina Rada
Sursa foto: Getty Images

Rada Supremă a Ucrainei nu va schimba articolul din constituție care stabilește cursul pentru aderarea la NATO, chiar dacă țara primește garanții de securitate. Acest lucru a fost declarat de către președintele Radei, Ruslan Stefanchuk într-un interviu pentru publicația „Ukrainska Pravda” .

Răspunzând unei întrebări despre posibilitățile de modificare a Constituției Ucrainei în cazul primirii garanțiilor de securitate, Stefanchuk a spus: „De ce? Dacă primim garanții, vom folosi aceste garanții. Și ce scrie în constituție despre NATO, despre UE, este viziunea noastră de viitor pe termen lung”.

„Nu  vomm modifica constituția face. Schimbarea constituției nu este și nu va fi niciodată un scop în sine. Este un set de instrumente”.

"Ei bine, s-au făcut unele modificări, altele. Sunt eficiente doar atunci când au efect. Putem scrie orice în constituție de 150 de ori, dacă nu are niciun efect din asta, atunci acestea sunt norme declarative", ​​a spus președintele Radei.

Interviul lui Stefanchuk a fost publicat după ce secretarul de stat american Anthony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin au vizitat duminica Kievul. La mijlocul lunii martie, Ştefanciuk, vorbind la televiziunea ucraineană, nu a exclus modificarea Constituţiei Ucrainei în problema aspiraţiilor ţării de aderare la NATO.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că Ucraina este pregătită să discute cu Rusia problema refuzului de adera la NATO și statutul Crimeei după încetarea ostilităților și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Alexander Chaly, membru al delegației de la Kiev la discuțiile ruso-ucrainene, a declarat la sfârșitul lunii martie că Ucraina a fost de acord să-și stabilească statutul neutru și non-nuclear dacă i se acordă garanții de securitate, care ar trebui să fie similare ca și conținut și formă cu articolul cinci din Tratatul Atlanticului de Nord, informează TASS.

Summitul NATO de la București din aprilie 2008 a adoptat o declarație politică conform căreia Ucraina și Georgia vor deveni în cele din urmă membre ale NATO, dar au refuzat să ofere ambelor țări planul de acțiune pentru aderare, care este primul pas în procedura legală de aderare.

În februarie 2019, Rada Supremă a aprobat amendamente la constituție, fixând aspirațiile Ucrainei de adera la NATO, cu formularea despre „ireversibilitatea cursului euro-atlantic”.

×
x close