Antena 3 CNN Externe Ucraina cere țărilor vecine din NATO să doboare rachetele și dronele rusești care se îndreaptă spre teritoriul său

Ucraina cere țărilor vecine din NATO să doboare rachetele și dronele rusești care se îndreaptă spre teritoriul său

ATACMS
Tir efectuat cu un sistem american ATACMS în timpul unui exercițiu militar. Sursă foto: Hepta / DPA Images
de A.I.    |    11 Sep 2024   •   23:15

Ucraina le-a cerut, miercuri, vecinilor săi membri NATO să doboare rachetele şi dronele rusești care vizează ținte în regiunile din vestul țării, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Rușii lovesc din ce în ce mai mult instalații din apropierea graniței cu NATO", a subliniat ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiga.

El a cerut un "răspuns comun, ferm şi decisiv" și a estimat că doborârea dronelor ruse de către aliații NATO ar fi "un pas demn şi corect".

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul britanic de Externe David Lammy au promis, miercuri, la Kiev, că vor răspunde "de urgență" solicitărilor din partea Ucrainei, care vrea să poată folosi armament occidental pentru a lovi ținte în profunzimea teritoriului rusesc.

Vizitele efectuate de Blinken şi Lammy vin într-un moment delicat pentru Ucraina: forțele Kievului sunt în dificultate pe frontul de Est, în pofida ofensivei-surpriză lansate la începutul lunii august în regiunea rusă Kursk.

Pentru a face față avansului rusesc, Kievul cere în mod constant autorizarea Occidentului pentru a lovi ținte mai îndepărtate în Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de aliații săi vestici.

În paralel, Moscova este suspectată că a primit rachete balistice din Iran și le folosește deja în Ucraina

"Lucrăm de urgență pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient", a declarat Antony Blinken în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

Blinken a precizat că președintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună, vineri, aceste cereri.

×
Subiecte în articol: Ucraina drone alianţa NATO Antony Blinken
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close