Antena 3 CNN Externe Ucraina cere un „scut aerian” cu sisteme Patriot în România și Polonia. Subiectul ar putea fi abordat la summitul NATO de la Washington

Ucraina cere un „scut aerian” cu sisteme Patriot în România și Polonia. Subiectul ar putea fi abordat la summitul NATO de la Washington

Ucraina cere un „scut aerian” cu sisteme Patriot în România și Polonia. Subiectul ar putea fi abordat la summitul NATO de la Washington
Acest lucru ar proteja graniţele Poloniei şi României şi ar crea o zonă sigură în vestul şi sudul Ucrainei” | Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    28 Iun 2024   •   15:49

Fiind lipsită de suficiente mijloace antiaeriene pentru a se proteja de bombardamentele rusești, Ucraina își presează aliații să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul țării, folosind sisteme antiaeriene desfășurate în Polonia și România. Acest scut aerian ar avea rolul de a proteja industria, infrastructura energetică și populația civilă.

„Nu înţeleg de ce NATO nu desfăşoară baterii Patriot de-a lungul graniţei poloneze. La urma urmei, rachetele ruseşti au intrat deja în spaţiul aerian polonez şi românesc. Acest lucru ar proteja graniţele Poloniei şi României şi ar crea o zonă sigură în vestul şi sudul Ucrainei”, susţine deputatul ucrainean independent Oleksii Goncearenko.

„În sectorul energetic, situaţia este extrem de dificilă" în urma bombardamentelor ruseşti, avertizează un înalt oficial de securitate ucrainean, care se teme că va fi tot mai greu pe măsură ce se apropie iarna.

„Sunt în desfăşurare discuţii" cu aliaţii occidentali despre această „zonă de interdicţie aeriană" deasupra vestului Ucrainei, dar „nu este o decizie uşor de luat", explică acelaşi oficial. Ţările occidentale au grijă să nu se implice frontal împotriva Rusiei, ceea ce „face ca procesul să fie lent şi discret", adaugă el.

Subiectul ar putea fi abordat la summitul NATO de la Washington la începutul lunii iulie, potrivit vicepremierului ucrainean Olga Stefanicina.

„Facem tot ce putem să mobilizăm suficientă apărare antiaeriană pentru a permite ţării să continue să funcţioneze pe tot parcursul acestui război", a declarat ea.

Această cerere a fost reiterată de mai mulți oficiali civili și militari ucraineni întâlniți de AFP la Kiev, în cadrul unei vizite organizate de Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI) și think tank-ul ucrainean New Europe Center.

Ideea creării unui scut aerian pentru a proteja Ucraina de atacurile cu drone și rachete rusești a fost inițial propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski după atacul Iranului asupra Israelului din aprilie.

În acel atac, Israelul a doborât 99% din dronele și rachetele iraniene, beneficiind de sprijinul aliaților săi, în special SUA, dar și Marea Britanie și Franța, ale căror avioane de luptă au contribuit la doborârea acestor ținte. La operațiunea de respingere a atacului au participat și nave militare americane echipate cu sisteme anti-rachetă.

Ulterior, președintele Zelenski a sugerat că un sistem similar ar trebui implementat pentru apărarea Ucrainei și că aliații occidentali ar trebui să ofere țării sale același nivel de asistență militară pe care-l oferă Israelului.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kouleba, a intervenit și el în această dezbatere la sfârșitul lunii mai, susținând că „nu există niciun argument juridic, de securitate sau moral care să-i împiedice pe partenerii noştri să doboare de pe teritoriul lor rachete ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei", fără a detalia modalitățile acestui scenariu.

Președintele Zelenski cere insistent de mai multe luni sisteme antiaeriene suplimentare, în special cel puțin încă șapte baterii Patriot, însă țările care dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze, deoarece ele sunt parte integrantă a sistemelor naționale de apărare antiaeriană.

Cu toate acestea, România a promis recent că va dona un sistem Patriot Ucrainei, iar Statele Unite au decis să suspende mare parte din contractele externe pentru a furniza cu prioritate Ucrainei rachete antiaeriene timp de șaisprezece luni, pentru ca armata ucraineană să-și poată reface stocurile.

În acest timp, jumătate din capacitatea națională de producție de energie electrică a Ucrainei a fost distrusă în atacurile rusești cu drone și rachete din ultimele luni. Săptămânal, rachetele și dronele rusești lovesc rețeaua energetică ucraineană, provocând întreruperi zilnice de curent care afectează aproape întreaga populație.

După ce din octombrie 2022 a bombardat luni la rând rețelele de distribuție a energiei ucrainene, Rusia se concentrează acum pe distrugerea instalațiilor de producție, mult mai costisitoare și care necesită ani de zile pentru a fi reparate. Moscova țintește și rezervele de energie ale țării, inclusiv un depozit subteran de stocare a gazelor aflat la trei kilometri sub pământ în vestul Ucrainei.

Cel mai recent atac rusesc cu drone și rachete a avut loc acum o săptămână, Moscova afirmând că a fost o acțiune de represalii pentru atacurile ucrainene asupra rafinăriilor rusești.

De la începutul anului, Ucraina a efectuat zeci de atacuri cu drone asupra Rusiei, ca parte a unei tactici de război asimetric, în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în fața acțiunilor ofensive desfășurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului.

×
Subiecte în articol: Ucraina sisteme Patriot
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cod galben de caniculă în România. Județele vizate de alerta meteo ANM
x close